Swoboda: Ako Hrvatska ne prihvati slovenski prijedlog, neće tako skoro završiti pregovore

"SLOVENIJA podržava ulazak Hrvatske u EU, ali pritom mora štititi svoje nacionalne interese", rekao je slovenski premijer Borut Pahor, nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom o pristupnim pregovorima Hrvatske za ulazak u EU, a njegovu izjavu prenosi slovenska televizija.

Negativan odgovor nije opcija?

Također, Pahor je još jednom ponovio, unatoč svojedobnim demantijima iz Zagreba, kako je Hrvatska poslala Europskoj komisiji dokumentaciju koja se može čitati i kao prejudiciranje granice između Hrvatske i Slovenije.

"Predali smo francuskom predsjedništvu Europske unije prijedlog rješenja koji će biti potpuno jasan za Sloveniju, Hrvatsku i Europsku komisiju odnosno prijedlog koji ne prejudicira granicu koja još nije dogovorena.  Hrvatska sada mora odgovoriti na taj prijedlog kako bi nastavili pristupne pregovore s EU-om", rekao je Pahor za Slovensku televiziju dodajući da ukoliko Hrvatska odgovori negativno na slovenski prijedlog, onda ni službena Ljubljana ne može donijeti odluku o otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

Swoboda: Ponuda mi se čini fer

Poettering je nakon sastanka s Pahorom kratko rekao kako je Europski parlament naklonjen Hrvatskoj te da bi trebao iskazati solidarnost sa službenim Zagrebom, no isto tako istaknuo je nužnost dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Slovenije.

"Dobru volju trebale bi pokazati obje strane", rekao je Poettering. S druge pak strane, slovenski prijedlog, kojeg Hrvatska navodno još nije službeno zaprimila komentirao je i posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

"Nadam se da je Hrvatska prihvatila ponudu, jer mi se čini kako je riječ o fer ponudi", rekao je Swoboda dodajući da ukoliko Hrvatska ne prihvati slovenski prijedlog 2009. godine neće moći biti završeni pregovori.

Slovenija nije dala pristanak

Podsjetimo, "Sloboda kretanja kapitala", "Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata", "Sloboda, pravda i sigurnost" i "Okoliš" nova su poglavlja najavljena u pregovorima s Europskom unijom, no ona se ne mogu otvoriti jer Slovenija, za razliku od ostalih zemalja članica EU, nije dala svoj pristanak.

Ministarstvo Gordana Jandrokovića svojedobno je u svom priopćenju naglasilo kako se u niti jednom od pristupnih poglavlja, a ni u stajalištima koja su pripremljena za pregovore, službeni Zagreb ne prejudicira granicu sa Slovenijom, što je i bila glavna zamjerka slovenske strane.

Bez Slovenije ne možemo ni u NATO?

Recimo na kraju kako se u slovenskim medijima pojavila priča kako bi slovenski parlament trebao odbiti ratifikaciju protokola za ulazak Hrvatske u NATO. Navodno je sporno, baš kao i pristupnim pregovorima s EU, hrvatsko - slovenska granica. Ta vijest još uvijek nije službeno i potvrđena. 

I.Ć. 
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara