Swoboda: Ili će Vlada napraviti red, ili nema ulaska u Europsku uniju

Swoboda: Ili će Vlada napraviti red, ili nema ulaska u Europsku uniju

"APSOLUTNO sam zabrinut. Ovo je šok koji Hrvatsku jasno baca unatrag u svojim nastojanjima da ostvari članstvo u Europsku uniji. Ili će Vlada uspjeti u svojim namjerama napraviti reda i time na neki način ukloniti svoju nemarnost posljednjih mjeseci i godina, ili nema ništa od tako skorog ulaska Hrvatske u EU. Nedavno sam izjavio kako se moraju pronaći velike ribe, što je Sanader kritizirao, ali primjećuje se da postoje velike ribe na području kriminala i one do sada nisu uhvaćene", rekao je Hannes Swoboda izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu za radio Deutsche Welle.

Sanader mora osobno preuzeti odgovornost

Naime, komentirajući ubojstvo Ive Pukanića rekao je kako se ne može govoriti o izvanrednom stanju, jer se u demokratskim sustavima treba boriti i nositi kao demokracija. Također, Swoboda je snažno kritizirao premijera Ivu Sanadera.

"Premijer Sanader sada mora osobno preuzeti odgovornost za akcije koje slijede i to kako za borbu protiv korupcije, tako i protiv organiziranog kriminala. Sada je trenutak istine i cijela Vlada na čelu s premijerom mora djelovati", rekao je Swoboda dodajući kako je prilikom posljednjeg posjeta Hrvatskoj primijetio da se mediji i mnogi novinari brane od metoda ucjenjivanja i pritiska.

Sloboda medija nije upitna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nije u opasnosti sloboda medija, jer sam uvjeren da se mediji odupiru i brane, ali Vlada mora jasno preuzeti zaštitu novinara sve dok se ne uhvate počinitelji kao i one osobe koje su dale nalog za ubojstva. To je odlučujuće, uhićenje onih koji planiraju i organiziraju ubojstva. Uvjeren sam da se mediji u Hrvatskoj znaju zaštiti i obraniti te da se neće dati zastrašiti", zaključio je Swoboda za Deutsche Welle. 

"Vjerujemo da će hrvatske vlasti primjereno istražiti ovaj napad i privesti počinitelje pravdi," navodi se u izjavi llija Rehna a koju je objavila Europska komisija.

"Duboko sam potresen ubojstvom Ive Pukanića kao i Nike Franjića. Ubojstva novinara koji su izloženi organiziranom kriminalu, korupciji i kršenju ljudskih prava napad je na demokratske temelje jedne države", kazao je Andrew McIntosh  izvjestitelj za slobodu medija od strane Vijeća Europe. 

I.Ć.
Foto: L.T.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara