Tadić: "Oluja" je organiziran zločin

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je u četvrtak da se u akciji "Oluji" radilo o organiziranom zločinu, smišljenom ubijanju ljudi i lišavanju osnovnog prava ljudi, prava na život.

"Ta činjenica ne može biti zanemarena i zbog toga sam rekao da očekujem reakciju hrvatskih državnika u povodu zločina koji se dogodio", izjavio je Tadić Radioteleviziji Srbije, ističući da "deset godina od Oluje Hrvatska slavi, a srpski narod tuguje".

U "Oluji" je iz svojih domova protjerano između 200 i 250 tisuća Srba, a nestalih je između dvije i dvije i pol tisuće, rekao je Tadić, dodajući kako uopće "ne ulazi u opravdanost vojnih, legitimnih ciljeva, jednako kao što to nije činio u Srebrenici".

"Govorim o žrtvama, govorim o ljudima koji su lišeni - na pravdi Boga - jedinog života", istaknuo je srbijanski predsjednik, dodajući da neće prestati govoriti o žrtvama drugih naroda, Hrvata i Bošnjaka, te o žrtvama u svojem, srpskom narodu "jer je to pretpostavka novih vrijednosti" na području Balkana i europske budućnosti za sve naraštaje koji dolaze.

"Činim to zbog dobrih odnosa Srbije i Hrvatske i očekujem pomirbu, rast naše gospodarske razmjene, očekujem da ćemo biti stup sigurnosti cijele regije", rekao je Tadić, dodajući da su ti odnosi "vitalno važni", ali da bi bili najbolji mogući, "mora se prihvatiti zlo koje smo učinili jedni drugima".

Kao što u Srbiji ima političara koji odbijaju priznati zlo kad je učinjeno drugome, očito je da i u drugim državama u regiji ima onih koji će radije zatvoriti oči u trenutku kada trebaju pokazati odgovornost i europsku orijentaciju svojih država i naroda, istaknuo je Tadić.

"Europa je naša budućnost. Europa prihvaća zemlje koje osuđuju etničko čišćenje. Europa prihvaća zemlje koje osuđuju zločine počinjene u njihovo nacionalno ime", izjavio je predsjednik Srbije za nacionalnu televiziju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara