Tajlanđanka se ptičjom gripom možda zarazila od druge osobe

TAJLANDSKE su vlasti u utorak objavile da se žena koja je prošli tjedan umrla od ptičje gripe vjerojatno zarazila od druge osobe, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da ispituje slučaj.

Tajnik ministarstva zdravstva Charal Trinwuthipong potvrdio je da je kod dvadesetšestogodišnjakinje čija je jedanaestogodišnja kći umrla 8. rujna od ptičje gripe, nakon smrti otkriven virus H5N1. Žena je nekoliko dana provela u bolnici njegujući svoju kćer i navodno nije bila u dodiru s peradi.

Potvrde li se sumnje, bit će riječ o prvom slučaju prijenosa te smrtonosne bolesti s čovjeka na čovjeka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je pojačao strahove da se virus H5N1 za koji se dosad vjerovalo da može prijeći samo s ptica na ljude, razvio u gripu koja se može prenijeti s čovjeka na čovjeka. Do danas nije bilo dokumentiranih slučajeva prenošenja ptičje gripe među ljudima, a znanstvenici su pretpostavljali da bi virus H5N1 morao mutirati kako bi postao prenosiv među ljudima.

Glasnogovornik WHO-a Dick Thompson potvrdio je da WHO ispituje slučaj ističući da je u ovom slučaju riječ o "ograničenom prijenosu bolesti na osobu koja je bila u blizini bolesnika".

"To nas je, naravno, uznemirilo, ali nije iznenađujuće", dodao je
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara