Tajna pisma s Liparija: Mussolinijeva kćer imala ljubavnu vezu s partizanom

TAJNA ljubavna afera kćeri pokojnog talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija s prominentnim talijanskim partizanom iz vremena Drugog svjetskog rata, izašla je u javnost, nakon otkrivanja 36 njihovih ljubavnih pisama.

Pisma su pronađena na talijanskom otoku Lipariju i datiraju iz perioda od rujna 1945. do travnja 1947. godine, a njihovi glavni akteri su Mussolinijevo najstarije dijete, Edda Ciano i Leonida Bongiorno, lokalni komunistički vođa i sin tadašnjeg utjecajnog antifašiste.

"Lastavica slomljenih krila"

Nakon pada fašističkog režima krajem Drugog svjetskog rata, Edda se našla u zatvoru na otoku Lipariju pored Sicilije, a tamo je upoznala i svog ljubavnika Bongiorna. Bongiorno ju je kasnije u pismima opisao da je tad izgledala "kao mala ranjena lastavica slomljenih krila".

Kolekcija njihovih ljubavnih pisama, zajedno s fotografijama i uvojcima kose, bili su skriveni u starom kabinetu Bongiornovog sina Edoarda. "Leonida je bio vrlo svjestan suprotnosti svoje političke svijesti kao komuniste i partizana te njegove veze s kćeri ozloglašenog Il Ducea", kazao je Marcello Sorgi, kojeg su pisma inspirirala na pisanje nove knjige o toj vezi.

"On je svoje osjećaje prema njoj opravdavao upravo njezinim zdravstvenim stanjem, s obzirom da ju je opisao kao 'ranjenu malu lastavicu'", dodao je Sorgi. Edda se isprva nije htjela emocionalno vezati za Leonidu, no nakon što je puštena iz pritvora na Lipariju 1946. godine i vratila se djeci u Rim, preklinjala je Leonidu da dođe k njoj. "Dođi živjeti sa mnom. Ne napuštaj sreću koju ti nudi Bog", napisala je u jednom od pisama.

Mussolini dao ubiti njezinog prvog supruga

U međuvremenu, Bongiorno je već upoznao svoju, tada buduću ženu Angelu te se samo još jednom susreo s Eddom u gradu Messini na Siciliji, nakon čega se vratio na Lipari i oženio Angelom. Edda Ciano, koja je uvijek poricala aktivnu umiješanost u fašistički režim, umrla je u Rimu 1995. godine. Prije ljubavne veze s Bongiornom, bila je udata za Galeazza Ciana, lojalnog fašistu i ministra vanjskih poslova, kojeg je Mussolini dao svezati za stolicu i upucati zbog razilaženja u mišljenju, u lipnju 1943. godine.

B.V.
Foto: latercera.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara