Tajvan dobio prvu predsjednicu, Kinezi prijete: Nećemo tolerirati borbu Tajvana za neovisnost

Tajvan dobio prvu predsjednicu, Kinezi prijete: Nećemo tolerirati borbu Tajvana za neovisnost

Foto: FAH

TAJVANSKA oporbena čelnica Tsai Ing-wen pobjednica je nedjeljnih predsjedničkih izbora, nakon što je vladajuća stranka priznala poraz, a rezultat izbora vjerojatno će izazvati novi krug napetih odnosa sa susjednom Kinom.

"Erich Chu je sve razočarao. Izgubili smo. Nacionalisti su poraženi", rekao je nacionalistički kandidat Chu okružen tužnim pristašama od kojih su neki plakali. Dodao da je dao ostavku na mjesto predsjednika Nacionalističke stranke (Kuomintang).

Pred stožerom oporbene Demokratske napredne stranke (DDP) također se plakalo, ali od sreće, "Tajvanski narod dao je nogu stranci koja se približila Kini", rekao je Jeff Chang (35).

Anita Lin (27) kaže da je oduševljena. "Budućnost Tajvana nije u Kini, nego u svijetu", istaknula je.

Zaokret protiv Kine

Pobjedom je Tsai Ing-wen (60) naslijedila dosadašnjeg predsjednika Ma Ying-jeoua, čija su dva mandata okarakterizirana kao "prijateljska prema Kini".

Upravo zbog njezina zagovaranja neovisnosti od Kine, pobjeda Tsai Ing-wen mogla bi ubrizgati novu nesigurnost u krhke odnose toga otoka s Pekingom, koji ga smatra svojim nedjeljivim teritorijem, i potencijalno uzrokovati glavobolju u Washingtonu. 

Kompliciranje slike u regiji   

DPP podržava formalnu tajvansku neovisnost od Kine, suprotno od vladajuće Nacionalističke stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Tsai obećala da neće provocirati Kinu, njezina eventualna pobjeda bit će izazov za kineskog predsjednika Xija Jinpinga, koji snažno promovira svoju viziju jake, politički ujedinjene Kine.

Promjena u tajvanskom čelništvu mogla i dodatno zakomplicirati zategnutu sigurnosnu sliku u regiji.

Tisuće kineskih raketa upereno prema Tajvanu

Tsai će obavljat će jedan od najtežih i najopasnijih poslova u Aziji, imajući na umu da je Kina uperila tisuće raketa prema toj otočnoj državi koju Paking smatra svojim teritorijem, desetljećima nakon što su poraženi nacionalisti pobjegli na Tajvan pred Maovim komunistima u građanskom ratu 1949.

Tsai je rekla da će uspostaviti "dosljedne, predvidive i održive" odnose s Kinom i da neće provocirati kako bi se osigurao status quo.

"Obje strane imaju odgovornost da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se našli uzajamno prihvatljivi načini za suradnju uz međusobno uvažavanje i reciproticet, bez provokacija i iznenađenja", rekla je Tsai koja je pobjedila s 56 posto glasove ispred odlazećeg predsjednika, nacionalista Maa Yinga-jeoua.

Kina neće tolerirati poteze prema neovisnosti Tajvana

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je nakon objave izbornih rezultata da se postignuća i mir iz posljednjih osam godina moraju poštivati i da neće tolerirati poteze prema neovisnosti Tajvana.

"U načelnim pitanjima poput zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, bit ćemo čvrsti kao stijena", stoji u priopćenju.

SAD je priopćio da mu je u "strateškom interesu" očuvanje mira i stabilnosti između Tajvana i Kine. "Radujemo se suradnji s gospođom Tsai i tajvanskim čelnicima iz svih stranaka kako bi ostvarili naše zajedničke interese i osnažili odnose između SAD-a i tajvanskog naroda", navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara