Tajvan gradi brodogradilište, proizvodit će podmornice

Tajvan gradi brodogradilište, proizvodit će podmornice
Ilustracija: EPA

TAJVANSKA predsjednica Tsai Ing-wen položila je danas kamen temeljac za prvo brodogradilište u toj zemlji u kojem će se proizvoditi podmornice radi jačanja vojne autonomije otoka.

Tsai je 2017. godine najavila program razvoja podmornica na Tajvanu, ali je taj potez naišao na kritike Kine, kao i oporbenih stranaka na samom Tajvanu, koje ga smatraju previše skupim.

Trebalo bi biti izgrađeno do kraja sljedeće godine

"Suočili smo se s oštrom kritikom. Danas smo ipak dokazali da Tajvan može realizirati taj projekt", kazala je tajvanska predsjednica na svečanom obilježavanju početka gradnje brodogradilišta u Kaohsiungu.

Brodogradilište bi trebalo biti dovršeno do kraja 2020. godine. Tajvan planira proizvesti osam dizelskih podmornica, a prva bi trebala biti spremna za upotrebu 2024. godine.

Program zajednički provode vojna mornarica, Nacionalni institut za znanost i tehnologiju Chung-Shan te brodograđevna tvrtka CSBC Corporation Taiwan.

Prema riječima predsjednice, Tajvan trenutačno ima četiri podmornice - dvije američke proizvodnje, stare 70 godina, i dvije nizozemske, stare 30 godina. Zbog pritiska Kine, u inozemstvu ih nisu mogli nabaviti više.

Kinezi im prijete

Tajvan je suočen sa sve većom vojnom prijetnjom iz Kine i Tsai je oživljavanje domaće vojne industrije proglasila prioritetom svog predsjedničkog mandata.

U ponedjeljak je tajvanska predsjednica primila izaslanstvo američko-tajvanskog poslovnog vijeća u sektoru vojne industrije, izrazivši nadu da će pomoći u povezivanju otočnih proizvođača oružja s globalnim tržištem.

Tajvan vlastitu vladu ima od 1949. godine, kada su kineski nacionalisti potražili utočište na otoku nakon poraza u građanskom ratu protiv komunista. Peking ga smatra dijelom svog teritorija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara