Tajvan se priprema za dugotrajnu bitku protiv SARS-a

TAJVANSKI predsjednik Chen Shuibian poručio je u petak svojim sunarodnjacima da se pripreme za dugotrajnu bitku protiv epidemije SARS-a a od pape Ivana Pavla II zatražio je potporu za ponovni ulazak Tajvana u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

"Moramo biti spremni voditi dugotrajni rat (protiv SARS-a), te unaprijed odrediti potrebna sredstva. Moramo biti spremni na najgore", rekao je Chen prilikom posjeta vladinom centru za borbu protiv epidemije.

Chen je isto tako u petak uputio pismo Papi u kojem od njega traži potporu za ulazak u WHO.

Tajvan je izgubio mjesto u toj organizaciji 1972. godine. Na njegovo mjesto primljena je Kina, koja je godinu dana ranije ušla u Ujedinjene narode.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Epidemija SARS-a naglašava potrebu međunarodne suradnje. Dok Tajvan pokušava dobiti svoje mjesto u institucijama poput WHO-a, nastavit ćemo tražiti potporu ... vodstva Katoličke crkve ... iskreno se nadam da će Vaša Svetost stati iza nas", naglasio je Chen u pismu Papi.

Tajvan je 1997. pokrenuo međunarodnu kampanju za ponovnim ulaskom u WHO u svojstvu promatrača.

Nakon izbijanja SARS-a u ožujku, WHO nije redovito izvještavao tajvanske vlasti o širenju epidemije, ali je 3. svibnja ipak poslao svoje stručnjake u tu zemlju. Do tada je osam Tajvanaca umrlo od SARS-a, a još su se 102 razboljela. Do danas je od SARS-a umrlo 36 osoba, 228 je zaraženo a sumnja se na SARS kod 287 osoba i po tome je Tajvna treće najveće žarište poslije Kine i Hong Konga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara