Tajvanska predsjednica usprotivila se Kini koja je pozvala na ujedinjenje

Tajvanska predsjednica usprotivila se Kini koja je pozvala na ujedinjenje
Foto: EPA

TAJVAN neće prihvatiti politički dogovor s Kinom koji bi se temeljio na načelu "jedna zemlja, dva sustava" i svi pregovori moraju se voditi na razini dviju vlada, rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen u reakciji na govor kineskog predsjednika.

Xi Jinping je ranije u srijedu kazao da nitko ne može promijeniti činjenicu da je Tajvan dio Kine i da bi narodi na obje strane tjesnaca trebali težiti "ujedinjenju".

Tsai je također pozvala Kinu da shvati kako tajvanski narod razmišlja i zna što mu treba.

Odvojeno upravljanje

Xi je u svečanom govoru u Pekingu održanom na 40. godišnjicu zauzimanja novog smjera u odnosima s Tajvanom istaknuo da ljudi na obje strane Tajvanskog tjesnaca trebaju tražiti ujedinjenje i da bi neovisnost Tajvana dovela do katastrofe.

U novogodišnjem govoru ranije ovaj tjedan Tsai je kazala da Kina mora na miran način riješiti svoje nesuglasice s Tajvanom i poštovati njegove demokratske vrijednosti.

Kina i Tajvan imaju odvojeno upravljanje od 1949. Peking otok smatra svojom pokrajinom i zalaže se za ujedinjenje.

Unatoč poboljšanju odnosa između otoka i kontinenta posljednjih četrdesetak godina, Peking nastavlja prijetiti silom u slučaju da Tajvan formalno proglasi neovisnost ili da dođe do vanjske intervencije na otoku.

Iako dvije strane danas imaju bliske poslovne i kulturne veze, Tajvan ne pokazuje nikakvu namjeru da dopusti Pekingu da preuzme upravljanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara