Taksisti će tužiti Hrvatsku zbog Ubera

Taksisti će tužiti Hrvatsku zbog Ubera

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

IZ UDRUŽENJA taksi prijevoznika najavljene su tužbe. Kako je priopćeno, slijedi predavanje pojedinačnih odštetnih zahtjeva zbog gubitaka koje taksisti imaju zbog poslovanja Ubera.

Isto tako, najavljene su tužba protiv RH te kaznene prijave protiv odgovornih osoba.

Priopćenje Udruženja taksi prijevoznika donosimo u cijelosti

Taksisti su nakon neuspješnog sastanka s predstavnicima Grada Zagreba, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva financija te Ministarstva rada i mirovinskog sustava i iscrpljenja svih pravnih mogućnosti najavili podnošenje pojedinačnih odštetnih zahtjeva prema Republici Hrvatskoj, a potom i tužbu protiv RH, kao i kaznene prijave protiv odgovornih osoba, budući da država unazad dvije godine dopušta nelegalno poslovanje Uberu i ne štiti svoje zakone ni porezne obveznike, stoji u priopćenju kojega su poslali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas koji plaćamo sve doprinose i poreze, koji imamo potrebne licencije i dozvole, stavlja se u nepovoljan položaj u odnosu na one koji posluju nelegalno. I sam premijer Plenković je prije četiri mjeseca ustvrdio da je korištenje prijevoza putem aplikacije Uber protivno važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj. Prije više od tri mjeseca u ime HOK-a, HGK-a i HUP-a zatražen je termin sastanka s premijerom na što do danas nismo dobili odgovor. Poslali smo nadležnima bezbroj dopisa, prijava, nitko nije mogao ništa odlučiti, jedino nismo dobili priliku razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić. Nijedan naš vapaj niti akcija nije urodila plodom, stoga će taksisti pribjeći jedinoj preostaloj opciji i, ukoliko se u što skorijem roku ne zaustavi neregistrirano obavljanje djelatnosti i sustavno kršenje zakona RH, pojedinačno podnositi odštetne zahtjeve prema Republici Hrvatskoj. Krećemo i s kaznenim prijavama protiv svih službenika koji nisu poduzeli radnje koje su sukladno zakonu bili obvezni poduzeti.", izjavio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Vlada dvije godine ne štiti zakon koji je donijela

"Vlada već dvije godine propušta stati u zaštitu zakona koje je sama donijela. Ne tražimo povlašten položaj ni beneficije, već želimo da za sve vrijede jednaka pravila i da se na sve podjednako primjenjuje zakonska regulativa. Još jednom javno pozivamo ministricu Dalić i premijera Plenkovića da konačno nešto poduzmu kako bi zaustavili nezakonit rad Ubera, prestanu poticati sivu ekonomiju i konačno zaštite obrtnike jer su upravo obrtnici i mali poduzetnici temelj svake uspješne europske države. Podsjećamo da upravo ministrica Dalić mora štititi hrvatske obrtnike, ja danas zastupam 2500 registriranih obrtnika koji pružaju usluge autotaksi prijevoza, a egzistencija njih i njihovih obitelji je direktno ugrožena. Od onih koji krše zakone gori su jedino oni koji su mogli spriječiti ruganje državnom poretku, a mogli su. Dovedeni smo pred zid, čekamo da potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i premijer konačno zaštite hrvatske poduzetnike i obrtnike i spriječe nelegalni rad tvrtke koja u Hrvatskoj nije registrirana za bilo koju djelatnost.“, poručio je Božo Miletić.“, poručio je Božo Miletić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara