ISIS preuzeo odgovornost za napad u Bangladešu: "Ubili smo preko 20 osoba"

ISIS preuzeo odgovornost za napad u Bangladešu: "Ubili smo preko 20 osoba"

Ilustracija: FAH

VEČERAS je u glavnom gradu Bangladeša, Dhaki, došlo do talačke krize. Napadači su uzeli taoce u restoranu u diplomatskoj četvrti grada, piše Daily Mail. Više je osoba ranjeno.

Napadnuti restoran je popularan među strancima, dodaje Daily Mail, navodeći kako je u zgradu upalo 9 napadača, koji su zapucali bar 50 puta.

Ranjena tri policajca

Tri policajca su ranjena za vrijeme razmjene vatre nakon što je restoran, imena Holey Artisan, opkoljen.

Glasnogovornik policije kazao je kako se među taocima nalaze i stranci te kako policija priprema plan za ulazak u restoran. Prema prvim procjenama, u restoranu se u trenutku napada nalazilo između 20 i 60 osoba.

Tijek događaja:

22.40 CNN javlja kako policijski izvori potvrđuju da je u napadu ranjeno preko 40 osoba.

21.55 Stanar blizu mjesta događaja rekao je kako se mogla čuti povremena pucnjava skoro tri sata nakon početka napada. "Tamo je kaos. Ulice su blokirane. Desetci policijskih komandosa su raspoređeni", rekao je Tarique Mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.50 Islamska država preuzela je odgovornost za napad, navodeći kako je ubijeno preko 20 ljudi, javlja Amaq, prenosi Reuters.

20.47 Najmanje jedna osoba je ubijena, a 35 ranjeno, javljaju lokalni mediji, prenosi RT.

20.30 Benazir Ahmed, ravnatelj elitne jedinice za borbu protiv kriminala RAB, kazao je novinarima kako sigurnosne snage i dalje rade na spašavanju života zarobljenika.

20.23 Bangladeš je pogođen nizom napada pri čemu su se uglavnom koristile mačete, a ne vatreno oružje, a mete su sekularni blogeri, ateisti, intelektualci i pripadnici vjerskih manjina.

U tri godine ubijeno je više od 50 osoba, a napadi se uglavnom pripisuju džihadističkim skupinama, podsjeća agencija AFP.

20.15 Američki State Department objavio je kako su svi američki diplomati na sigurnome te kako još uvijek nema informacija o identitetu napadača.

19.57 BBC prenosi lokalne medije, koji navode da su napadači pri ulasku u restoran uzvikivali "Allahu Akbar".

19.55 Policijske i sigurnosne snage opkolile su područje oko restorana.

"Još nemamo točan broj ljudi koji se nalaze unutra", kazao je policijski službenik Sayedur Rahman za AFP.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara