Talibani mu odsjekli prst zbog glasovanja 2014. Opet je izašao na izbore

Talibani mu odsjekli prst zbog glasovanja 2014. Opet je izašao na izbore
Foto: EPA

TALIBANI su Safiulahu Safiju odsjekli kažiprst na desnoj ruci zbog toga što je izašao na izbore 2014. godine, ali to ga nije spriječilo da izađe na afganistanske predsjedničke izbore 2019.

Njegov čin izazvao je divljenje nakon što je na Twitteru objavljena fotografija na kojoj se vidi kažiprst lijeve ruke tog 38-godišnjeg poslovnog čovjeka zamrljan neizbrisivom tintom, što pokazuje da je glasovao, kao i desna ruka na kojoj kažiprst nedostaje.

Usprkos prijetnjama talibanskih napada i kašnjenjima na biralištima, Afganistanci su izašli na izbore koji predstavljaju veliki test sposobnosti vlade, koja uživa potporu Zapada, da zaštiti demokraciju.

Talibanski režim svrgnule su snage predvođene Sjedinjenim Državama 2011. godine, ali su pobunjenici sada opet dobili uzlet.

Tijekom predsjedničkih izbora 2014. talibanski borci odsjekli su prste najmanje šestero birača. 

"To je samo prst"

"To je bilo bolno iskustvo, ali to je samo prst", rekao je Safi u izjavi preko telefona. "Kada je riječ o budućnosti moje djece i zemlje, neću samo sjediti čak i da mi odsjeku cijelu ruku."

Safi je opisao kako je 2014. glasovao a dan kasnije putovao iz Kabula, gdje živi, za istočni grad Khost. Vidjelo se da je izašao na izbore jer mu je prst bio zamrljan tintom.

"Talibani su me izvukli iz automobila i odveli dalje od ceste gdje su organizirali sud. Odsjekli su mi prst i pitali me zašto sam izašao na izbore unatoč njihovom upozorenju... Moja obitelj mi je rekla da ne glasujem ovoga puta, a ja sam ih na kraju sve odveo na izbore", rekao je Safi.

Afganistanci na društvenim mrežama toplo su dočekali ovu priču.

"On je glasovao kako bi podržao demokraciju i kako bi rekao 'ne' talibanskom sustavu", napisao je korisnik Twittera Kabuli.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara