Talibani odbili primirje za vrijeme Bajrama, no oslobodili su 144 oteta putnika

Talibani odbili primirje za vrijeme Bajrama, no oslobodili su 144 oteta putnika
Foto: EPA

AFGANISTANSKI talibani odbacili su danas prekid vatre koji im je u povodu blagdana ponudila vlada u Kabulu i oslobodili su 144 putnika koje su oteli ujutro u ratom razorenoj sjevernoj pokrajini Kunduz, prenose agencije.

Okružni upravitelj Hayatullah Amiri potvrdio je danas poslijepodne oslobađanje otetih putnika i dodao da je 21 putnik ostao s talibanima.

Suprotno tvrdnjama da su zarobljene pustili talibani, glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Narat Rahimi ranije je rekao da su putnike oslobodile afganistanske sigurnosne snage i da su u tijeku pregovori s plemenskim vođama u svrhu oslobođenja ostalih putnika.

Militanti zaustavili tri autobusa

Tri autobusa s putnicima bili su na putovanju između sjeverne pokrajine Takhar i glavnog grada Kabula danas ujutro, kada su ih zaustavili militanti i odveli u obližnje selo pod kontrolom talibana.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid izjavio je da je primio izvještaj prema kojemu su u autobusima sigurnosne snage i "s Božjom voljom dio je putnika oslobođen, a ostali će biti oslobođeni, kada im se utvrdi identitet".

Najavio je da neće biti oslobođeni putnici koji su zaposlenici afganistanske vlade. 

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani ponudio talibanima primirje koje bi trajalo tri mjeseca

Talibani su odbacili primirje koje im je ponudio Ashraf Ghani, piše agencija Reuters pozivajući se na izjavu dvojice talibanskih zapovjednika. 

Prekid vatre pomogao je američkim snagama protiv kojih se bore talibani i zato je vođa Sheikh Haibatullah Akhunzada odbacio novu ponudu jer će ona samo pomoći međunarodnoj misiji predvođenoj Amerikancima. 

"Naše vodstvo osjeća da samo produljuje njihov ostanak u Afganistanu ako proglasimo prekid vatre", rekao je visoki talibanski zapovjednik telefonski za agenciju Reuters.

Ovo je drugi put da je afganistanska vlada ponudila primirje za vrijeme Bajrama. Prvo trodnevno primirje talibani su indirektno prihvatili za vrijeme ramazanskog Bajrama sredinom lipnja 2018.

Ovaj mjesec vodile su se žestoke borbe između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti za kontrolu nad strateški važnim gradom Ghaznijem. U petodnevnoj opsadi poginulo je najmanje 150 vojnika i 95 civila. Afganistanski vojnici uspjeli su prošli tjedan uz potporu američkih snaga potisnuti teško naoružane pobunjenike.

Talibani tvrde da imaju kontrolu nad polovicom Afganistana

U sukobima, samoubilačkim bombaškim napadima i eksplozijama u prvih šest mjeseci 2018. poginulo je preko 1600 civila, najviše u deset godina, prema podacima UN-a.

Prekid vatre odnosi se samo na talibane, a ne na druge militante, uključujući Islamsku državu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara