Talibani pokrenuli proljetnu ofenzivu

Talibani pokrenuli proljetnu ofenzivu
Foto: EPA

TALIBANI su pokrenuli veliki napad u istočnom Afganistanu u petak, čime su označili početak proljetne ofenzive, usprkos pripremama za novi krug mirovnih pregovora.

Talibani su izjavili kako je cilj ofenzive Al-Fath ("pobjeda") "iskorjenjivanje okupacije, čišćenje naše islamske domovine od invazije i korupcije te uspostavljenje islamskog sustava zajedno s obranom i služenjem našim vjerujućim zemljacima".

Par sati nakon objave veliki je broj talibanskih boraca napao okrug Shirzad na istoku pokrajine Nangarhar koja graniči s Pakistanom, čime su jako opteretili vladine snage, kažu lokalni službenici.

Jačaju sukobi

Sukobi su se pojačali širom Afganistana u posljednjih par tjedana i stotine afganistanskih vojnika i civila ubijeno je, zbog čega je početak ofenzive Al-Fath uvelike simboličan.

Afganistanska je vlada pokrenula vlastitu ofenzivu, koju su nazvali Khalid, u ožujku.

Sukobi u petak su se dogodili prije očekivanog nastavka pregovora između američkog mirovnog izaslanika Zalmaya Khalilzada i talibanskih izaslanika u Dohi.

Zastupnici različitih afganistanskih skupina vjerojatno će biti prisutni, ali iz razgovora će opet biti isključena afganistanska vlada koju talibani smatraju američkim marionetskim režimom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara