KORONAVIRUS

Talijan (33): U dan i pol sam završio na respiratoru, a bio sam izvrsnog zdravlja

Talijan (33): U dan i pol sam završio na respiratoru, a bio sam izvrsnog zdravlja
Screenshot: Nova TV

RASTE broj izliječenih od koronavirusa u svijetu. No priče nekih od ljudi koji su ga preboljeli upozoravaju na to o kakvom je nepredvidivom virusu riječ. Zaključak je - pravila nema. 

Ohrabrujući primjeri stižu odasvud. 95-godišnju Švicarku virus je na tjedan dana smjestio čak i na intenzivnu njegu, odbila je respirator, ali se ipak uspjela oporaviti.

"Nadam se da ću vratiti snagu i da ću živjeti još malo. Imam unuke, praunuke i voljela bih da ih još mogu vidjeti i razgovarati s njima", kazala je Gertrude Fatton u prilogu emitiranom u Dnevniku Nove TV.

"Bio sam izvrsnog zdravlja, u manje od dan i pol sam završio na intenzivnoj, na respiratoru"

Ima i primjera koji upozoravaju da nitko nije siguran. Talijanski odvjetnik Andrea Napoli cijeli se život bavio sportom, zdravo je živio, nikada nije pušio. Virus ga je pokosio naglo. Dobio je visoku temperaturu, nije mogao disati, bio je toliko slab da nije mogao ni ustati iz kreveta.

Završio je na respiratoru. "Bio sam na kisiku devet dana. Zapravo osam dana, gotovo devet. Stalno, bez prestanka", naveo je Andrea Napoli.

"Takve situacije trebaš proživjeti da bi ih stvarno i potpuno shvatio. Ovo svakako nije jedna obična gripa. Nikada se nisam našao u situaciji poput ove. Ja koji imam 33 godine, koji sam izvrsnog zdravlja, našao sam se u manje od dan i pol na intenzivnoj njezi", dodao je.

Epidemiologinja opisala simptome

Na putu ozdravljenja je i splitska epidemiologinja Jasna Ninčević. "Prvi simptom koji sam ja osjetila je bilo nekakvo blago bockanje u vratu, odnosno u ždrijelu", opisala je Ninčević.

"Virus meni nije napao respiratorni trakt, ja nisam kašljala nikako, nisam imala niti kihavicu ni curenje nosa, meni su svi simptomi bili više usmjereni na probavni trakt, imala sam grčeve u trbuhu i proljeve", dodala je.

Liječi se kod kuće i trenutno od simptoma ima još samo temperaturu. "Konkretno ja nisam koristila apsolutno ništa osim kad mi je bila visoka temperatura paracetamol i pila sam jako, jako, jako puno tekućine", kazala je Ninčević.

U Hrvatskoj izliječeno 64 zaraženih

Danas je u Hrvatskoj ozdravilo 12 ljudi, što je i više no dobra vijest. "Jedna od osoba je imala težu kliničku sliku znači - ne znači da svaki teško oboljeli će završiti fatalno i na respiratoru, moguće su i reverzibilni simptomi, odnosno ozdravljenje", kazala je ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić za Novu TV.

Dosad su ukupno ozdravila 64 bolesnika. To znači da su imali dva negativna testa u 48 sati. Kako broj oboljelih raste, takva procedura više se neće provoditi.

"Ono što se danas zna i vani, a i kod nas, negdje oko 23., 24. dana mogu biti pozitivni. Prema tome, epidemiološki se rješava ta situacija da ne bismo sad, ne znam, svi morali sve ponovno testirati", objasnila je epidemiologinja Alemka Markotić.

Oporavljenih je sve više, ali glavno je pitanje još bez odgovora. "O virusu se ne zna puno, je li se može dogoditi reinfekcija i to se ne zna", kazala je epidemiologinja Jasna Ninčević. Bez obzira na to što su preboljeli zarazu, sva pravila i mjere vrijede tako i za njih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara