Talijani izašli iz recesije u prva tri mjeseca ove godine

Talijani izašli iz recesije u prva tri mjeseca ove godine
Foto: EPA

TALIJANSKO gospodarstvo izašlo je iz recesije u prvom ovogodišnjem tromjesečju, izvijestio je danas statistički ured Istat, izdvajajući pozitivan utjecaj izvoza.

Talijanski BDP u prvom je kvartalu porastao za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su sezonski i kalendarski prilagođene prve procjene Istata.

Treće gospodarstvo eurozone u drugoj je polovini 2018. godine bilo u tehničkoj recesiji, koja se po tumačenju ekonomista definira kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnoj razini. U trećem i četvrtom tromjesečju 2018. godine bilježilo je pad aktivnosti po stopi od po 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U Istatu ističu kako je na početku ove godine zabilježen "umjeren oporavak" koji je prekinuo slabašan pad aktivnosti u prethodnim kvartalima.

BDP je na godišnjoj razini porastao za 0,1 posto

Kvartalni rast u Istatu pripisuju rastu dodane vrijednosti u poljoprivredi, industrijskom sektoru i u uslugama. Na strani potražnje, negativan doprinos zabilježen je u domaćoj sastavnici BDP-a (bruto promjene zaliha), dok je pozitivan doprinos rastu BDP-a pružio neto izvoz. 

Na godišnjoj razini BDP je u prvom ovogodišnjem kvartalu porastao za 0,1 posto, objavio je Istat u preliminarnim procjenama.

Usporedbe radi, prema danas objavljenim prvim procjenama Eurostata, eurozona je u prvom kvartalu ostvarila dvostruko snažniji rast BDP-a nego u zadnjem tromjesečju prošle godine, po stopi od 0,4 posto. Na godišnjoj su razini aktivnosti porasle 1,2 posto, kao i u prethodna tri mjeseca.

U talijanskom statističkom uredu napominju da je prvo tromjesečje 2019. imalo jedan radni dan manje nego prethodno tromjesečje, a dva dana manje nego prvi kvartal godinu dana ranije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara