Talijani organizirali masovni prosvjed protiv Salvinija uoči regionalnih izbora

Talijani organizirali masovni prosvjed protiv Salvinija uoči regionalnih izbora
Foto: EPA

TALIJANSKI pokret Sardina protiv vođe desno populističke Lige bivšeg ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija organizirao je masovni prosvjed u Bologni uoči regionalnih izbora u pokrajini Emilia-Romagna, koji bi mogli uzdrmati talijansku političku scenu.

Na talijanskim regionalnim izborima za predsjednike pokrajina i pokrajinska vijeća uobičajeno se formiraju dva velika koalicijska bloka - koalicija desnog centra i koalicija lijevog centra.

Ljevica i desnica izjednačeni

Pokrajinom Emilia-Romagna gotovo bez prestanka 75 godina vlada ljevica, a sada su prema anketama lijevi i desni blok gotovo izjednačeni.

Prema anketi agencije SWG provedenoj 9. siječnja, lijevi blok predvođen vladajućom Demokratskom strankom dobiva 47 posto glasova na izborima koji će se održati sljedeću nedjelju, a desni blok predvođen Salvinijevom Ligom dobiva 45 posto glasova, dok je na prošlim regionalnim izborima u toj pokrajini 2014. dobio samo 29,8 posto glasova.

Populistički Pokret pet zvijezda, na nacionalnoj razini koalicijski partner Demokratske stranke, istaknuo je vlastitu listu, ali prema navedenoj anketi dobiva samo 5 posto glasova.

Potaknuti rastom protuimigrantske Lige četiri su prijatelja pokrenula pokret Sardina u studenom kako bi se suprotstavili Salviniju.

"Salvini igra na ljudske strahove"

Pokret, osnovan upravo u Bologni, dobio je ime Sardine jer su napunili trgove širom regije i zemlje svojim pristašama. U nedjelju su u Bologni organizirali koncert na kojemu je, prema organizatorima, bilo 35 do 40 tisuća ljudi, dok policija za sada nije dala službene podatke.

"Salvini igra na ljudske strahove, pokušava nas okrenuti protiv pridošlica, protiv stranaca. Ne smijemo mu dopustiti da pobijedi", rekla je šezdesetogodišnja Cristina Camurani.

"Gubitak ljevice ovdje bio bi golem šok", dodala je.

Salvini je prošao uzduž i poprijeko Emilia-Romagnu te je u posljednjih nekoliko tjedana obišao preko 100 općina u toj pokrajini kako bi osigurao pobjedu, za koju se nada da bi mogla srušiti vladu premijera Giuseppea Contea.

Emilia-Romagna jedna je od najbogatijih talijanskih pokrajina i u njoj je stopa nezaposlenosti samo 5 posto, što je upola manji postotak od nacionalnog prosjeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara