Talijani prosvjeduju protiv Berlusconijevog kršenja slobode medija

Talijani prosvjeduju protiv Berlusconijevog  kršenja slobode medija

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

U SREDIŠTU Rima su se danas okupili novinari, oporbeni političari i predstavnici radničkih sindikata da bi iskazali protest protiv uplitanja premijera Berlusconija u talijanske medije. Kontroverzni talijanski premijer je već u petak osudio za danas dogovoreni skup i nazvao ga "farsom". "Sloboda u Italiji je veća nego u mnogim zapadnim zemljama", tvrdi Silvio Berlusconi.

Berlusconi je nedavno podigao više tužbi protiv nekoliko časopisa u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj koji su izvještavali o pikanterijama iz njegovog privatnog života kojih ne manjka u posljednje vrijeme. "Zastrašivanje i prijetnje novinarima su konstantne, napadi na medije su svakodnevica", pojasnio je predstavnik Talijanskog saveza za tisak Lorenzo Santelli.

Italija poput Bjelorusije ili Zimbabvea

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođa Novinara bez granica Jean-Francois Julliard je u petak poručio da je Berlusconi na jako dobrom putu da postane prvi predsjednik neke europske zemlje kojega će ta organizacija uvrstiti na svoju listu kršitelja slobode medija, prenosi AFP.

Julliar je također komentirao na nedavni Berlusconijev poziv poduzetnicima da se ne oglašavaju u talijanskom časopisu La Repubblica. "Slični primjeri su poznati samo u Bjelorusiji i Zimbabveu."

Protest protiv uplitanja premijera u rad medija se u Italiji se trebao održati u Rimu krajem rujna, ali je odgođen zbog solidarnosti prema žrtvama talijanskih napada u Afganistanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara