Talijani tvrde da su na Orašac pucali - praćkom!

Talijani tvrde da su na Orašac pucali - praćkom!
TALIJANSKI ribari koji su sudjelovali u incidentu po izlasku broda Atlantske plovidbe "Orašac" iz luke u Pescari iznose drugačiju verziju događaja od one koja se pojavljuje u hrvatskom tisku te tumače da su reagirali na neoprezan manevar broda "Orašac", izvješćuju talijanski mediji.

Po svjedočenju talijanskih ribara, hrvatski brod je po izlasku iz luke napravio manevar u kojem je okrznuo talijansku ribaricu "Ornella II", koja je u tom trenutku imala mreže u moru. Zapovjednik talijanskog broda je reagirao uzevši praćku i na "Orašac" ispalio nekoliko kamena od kojih je jedan razbio prozor na jednoj od brodskih kabina, tumače talijanski ribari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lučka kapetanija Pescare otvorila je istragu o izgredu. U Lučkoj kapetaniji Pescare objašnjeno je da je plovilima bilo rečeno da se vrate u luku, no brod "Orašac", koji je upravo iskrcao teret u Pescari, odlučio se vratiti u Split gdje je njegov zapovjednik prijavio događaj, ustvrdivši da su ga okružile četiri ribarice, te da je s jedne od njih pucano pri čemu je razbijen jedan od prozora broda.

Incident u moru ispred Pescare riskirao je ponovno potaknuti napetosti između Italije i Hrvatske nastale u vezi s pitanjem ribarenja na Jadranu, konstatira se u vijesti. Hrvatska vlada uputila je prosvjed Italiji nakon što je hrvatska brodska tvrtka Atlantska plovidba prijavila da je s talijanskih ribarskih brodova u luci Pescara pucano na njen brod "Orašac".

U hrvatskome se tisku piše da je riječ o mogućoj osveti za hrvatsko proglašenje isključive ribolovno-ekološke zone na Jadranu, navodi se u vijesti. Po verziji talijanskih ribara, međutim, ne bi se radilo o osveti za uspostavu hrvatske ribolovno-ekološke zone, koja se i ne primjenjuje na zemlje članice EU-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara