Talijanka čistila masline dok su joj operirali tumor na mozgu

Talijanka čistila masline dok su joj operirali tumor na mozgu
Foto: EPA

KIRURZI od pacijenata obično traže da tijekom operacije na mozgu sviraju violinu ili gitaru, no šezdesetogodišnja Talijanka je za vrijeme složenog zahvata vadila koštice iz maslina, potrebne kao glavni sastojak jednoga talijanskog kulinarskog specijaliteta.

Operativni zahvat, koji su obavili neurokirurzi bolnice u Anconi, trajao je dva i pol sata. Pacijentici, koja je cijelo vrijeme bila budna, uspješno je odstranjen tumor na lijevoj strani mozga, piše talijanska agencija Ansa.

Tzv. awake metoda

"Ova nam metoda omogućuje da nadziremo stanje pacijenta i funkcije mozga te pomaže da postepeno povećavamo aktivnosti tijekom operacije", pojasnio je dr. Roberto Trignani koji je predvodio tim od 11 specijalista - neurokirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofiziologa i medicinskih sestara koji su sudjelovali u operativnom zahvatu. 

Kazao je da je riječ o metodi "awake" tijekom koje se pacijent održava budnim i obavlja ono što sam izabere.

Aktivnost koju pacijent radi za vrijeme zahvata bira se ovisno o dijelu mozga koji se operira, ali na temelju individualnih navika pacijenta.

U proteklih pet godina ovaj tim liječnika već izveo 60-ak sličnih operacija

Pacijenti su budni da bi liječnici uočili određena neurološka stanja u dijelovima mozga koja utječu na vid, pokretljivost ili govor. Nerijetko za vrijeme zahvata postavljaju pitanja pacijentima. Centar za kontrolu govora, pamćenje i pokrete nalazi se u lijevome temporalnom režnju, pojasnio je dr. Trignani. 

Tim doktora Trignanija u posljednjih je pet godina izveo šezdesetak sličnih operacija.

Ansa piše da je pacijentica otkoštavala masline za pripremu specijaliteta karakterističnog za talijanski grad Ascoli Piceno u pokrajini Marche poznat po nazivu Olive all'ascolana. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara