Talijanska desničarska grupa Militia planirala pokrenuti "revolucionarni rat"

Foto: AFP

PET članova rimske desničarske ekstremističke grupe je uhićeno dok ih je 16 pod istragom zbog sumnje da su planirali napad na židovsku zajednicu u Rimu i druge mete.

Policija je izvijestila da je grupa nazvana "Militia" planirala pokretanje "revolucionarnog rata". Pet članova grupe, koji su ranije osuđeni zbog uništavanja zgrada, bit će optuženo za kriminalnu urotu, širenja rasne i etničke mržnje te prijetnje institucijama.

Planirali bombaški napad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremisti su prijetili vođi rimske židovske zajednice Riccardu Pacificiju, rimskom gradonačelniku Gianniju Alemanniju, parlamentarcima Renatu Schifaniju i Gianfrancu Finniju, bivšem američkom predsjedniku Georgeu Bushu i mnogima drugima.

Policija je kazala da je grupa planirala niz ozbiljnih kriminalnih akcija protiv navedenih meta, uključujući i bombaški napad na Pacificija koji su trebala izvesti dvojica uhićenih, piše ANSA. Grupa je koristila dvoranu u Rimu kako bi regrutirala nove članove i širila fašističku propagandu preko svoga mjesečnika nazvanog "Ustanak". U javnosti su dijelili letke preko kojih su širili ksenofobiju i promovirali nasilje, a širenje propagande se događalo i preko Skypea te drugih internetskih kanala.

Planirali se povezati sa desničarima iz Europe

Akcija protiv ove grupe se vodila tri godine, od rujna 2008. godine do rujna ove godine. Današnja operacija je bila već druga protiv ove organizacije u posljednjih 18 mjeseci. U ožujku 2010. godine policija je izvela raciju u uredima, diskoklubu i dvoranama koje je koristila grupa te su im pokvarili planove za održavanje "nacionalnog prosvjeda" na koji je trebalo doći 87 ljudi.

Četiri člana Militie je pod istragom zbog prijetnji Pacificiju i uništavanja spomenika za žrtve nacizma. U racijama su zaplijenili radikalno desničarsku literaturu te mačete i palice za bejzbol. U to vrijeme se grupa željela širiti na sjevernu Italiju i povezati sa sličnim grupama u Europi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara