Talijanska mafija u Švicarskoj "oprala" više od milijardu dolara zarađenih švercom cigareta

Talijanska mafija u Švicarskoj "oprala" više od milijardu dolara zarađenih švercom cigareta

ŠVICARSKO tužiteljstvo podiglo je optužnice protiv deset ljudi zbog pranja više od milijardu američkih dolara stečenih međunarodnim švercom cigareta. Optuženi, od kojih je petero državljana Švicarske, trojica Italije, po jedan iz Španjolske i Francuske koristili su Švicarsku kao bazu za pranje novca koji je pripadao moćnim talijanskim mafijaškim organizacijama Camora i Sacra corona unita.

Kako stoji u optužnici, optuženici su od 1990. do 2000. u Ticinu "oprali" ilegalno stečen novac u iznosu većem od milijarde američkim dolara. "Od početka 90-tih pa do 2001. gotovo cjelokupan protok novac od krijumčarenja cigareta preko Crne Gore, Camore i Sacre corone unite odvijao se preko financijskih lokacija u Švicarskoj", navodi se u optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ogromni gotovinski iznosi su, preciziralo je tužiteljstvo, preko kurira unošeni u Švicarsku i pomoću mjenjačnica u Ticinu unošeni u bankarske tokove. Tim su novcem krijumčari na svjetskom crnom tržištu kupovali neoporezovane cigarete koje su zatim zračnim, morskim i kopnenim putem transportirane u Crnu Goru, odakle su dalje distribuirane.

Cigarete su kupovane posredstvom tvrtki osnovanih u Švicarskoj, Lihtenštajnu, Cipru, Kanadi i Belgiji. Datum početka suđenja još uvijek nije određeno jer je u pitanju najobimniji predmet organiziranog kriminala koji će se naći pred nekim švicarskim sudom.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara