Talijanska pokrajina Friuli-Venecija-Julija pomaže istočnoj Slavoniji

VINKOVAČKI Ured talijanske pokrajine Friuli-Venecija-Julije ovoga proljeća počinje provoditi program potpore veteranima Domovinskog rata nakon uspješne jednogodišnje provedbe programa socijalne potpore veteranima Domovinskog rata i djeci, žrtvama ratnih nasilja u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, koji je završio potkraj kolovoza prošle godine.

Najavivši projekt, stručnjakinja za socijalne potpore u Uredu pokrajine Friuli-Venecija-Julije u Vinkovcima Anna Corva kaže kako će ovaj put biti obuhvaćeni samo branitelji jer se pokazalo da su njihove psihosocijalne potrebe mnogo veće. Terapijske radionice održavat će se u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru i Vladislavcima, a osim veteranskih udruga iz spomenutih županija u provedbu projekta uključit će se i brojne nevladine udruge. Koordinator projekta je Udruga "Sunce" iz Osijeka.

Friuli-Venecija-Julija s gotovo 1,2 milijuna stanovnika jedna je od bogatijih pokrajina u Italiji i Europskoj uniji, a istočnoj je Slavoniji, uz potporu talijanskog Ministarstva vanjskih poslova, počela pomagati prije dvije godine kad su otvoreni glavni Ured u Osijeku za gospodarstvo i Ured u Vinkovcima za provedbu socijalnih projekata. Po riječima Anne Corve do sada je u različite projekte u tim županijama uloženo oko 3,4 milijuna eura, od toga u socijalne oko 400.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan od važnih socijalnih projekata u provedbi jest projekt "Žene zajedno", u koji je uključen velik broj udruga s područja dviju županija, a svrha je pomoći i zaštititi žene žrtve obiteljskog ili nekog drugog nasilja, kazala je za Hinu Corva. Dodala je kako se osim uključenja u terapijske radionice ženama žrtvama nasilja pokušava pomoći i tako da one rade, pomažući starijim i nemoćnim osobama ili radeći s djecom.

U suradnji s osječkom nevladinom udrugom "Nonsens" i norveškom vladom od početka ove godine provodi se projekt "Nova škola" kojim se učitelji, nastavnici i odgojitelji osposobljavaju za rad u nacionalno mješovitim školama i vrtićima. Projekt je, kako navodi Corva, potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Vinkovački Ured Friuli-Venecija-Julije za nekoliko mjeseci počinje u dvjema županijama provoditi projekt socijalizacije mladih sklonih devijantnom ponašanju. "Riječ je o istraživanju kako bismo otkrili koliko je takvih osoba i kako im se može pomoći da se uključe u društvo", ističe Corva te dodaje kako se ta pokrajina uključila i u projekt razminiranja, darovavši Hrvatskom centru za razminiranje, preko Ureda u Vinkovcima, 26.000 eura.

Po njezinim riječima u Italiji se na Hrvatsku gleda kao na prijatelja kojemu je potrebna pomoć u zacjeljivanju ratnih rana. Stoga su se u pomoć ratom stradalim dvjema županijama u Italiji uključili i brojni dobrovoljci s kojima vinkovački Ured, kako navodi Anna Corva, izvrsno surađuje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara