Talijanska vlada ima do sada najveću podršku

Talijanska vlada ima do sada najveću podršku
Foto: EPA

POPULARNOST trenutne talijanske vlade na rekordnoj je razini, pokazuje istraživanje koje su u subotu objavile novine Corriere della Sera, ali opozicijske desne stranke i dalje imaju veću podršku od vladajuće koalicije.

Koalicijsku vladu lijevo centrističke Demokratske stranke i populističkog Pokreta pet zvijezda, na čelu s nestranačkim premijerom Giuseppeom Conteom podržava 61 posto Talijana, što je porast od četiri postotna boda u odnosu na lipanj, pokazuje mjesečna anketa Ipsosa koju je objavio Corriere della Sera.

To je najbolji rejting vlade od formiranja u rujnu, napisao je voditelj istraživanja Nando Pagnoncelli za Corriere della Sera.

Popularnost Contea također je porasla za dva posto te sada iznosi 65 posto, čime se približio svom rekordnom rejtingu iz travnja, kada je njegov rad podržavalo 66 posto Talijana, navodi Pagnoncelli.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1000 ispitanika 22. i 23. srpnja, netom nakon, za Italiju povoljnog, dogovora europskih čelnika 21. srpnja o proračunu EU-a i fondu za oporavak od koronavirusa.

Conte je rekao parlamentu da će Italija dobiti gotovo trećinu sredstava iz fonda za oporavak od 750 milijardi dolara.

Usprkos popularnosti nestranačkog premijera i vlade, desne opozicijske stranke - Liga Mattea Salvinija, Naprijed Italijo Silvija Berlusconija i Braćo Italije Giorgije Meloni - imaju već podršku od stranaka u vladajućoj koaliciji.

Zajedno tri desne stranke imaju 48 posto podrške, pri čemu stranka Braćo Italije raste nauštrb Salvinijeve stranke te je sada na 18 posto, što je porast od 2 postotna boda u odnosu na lipanj.

Četiri stranke koje čine vladajuću koaliciju zajedno, mogu računati na podršku 43, 9 posto građana, pokazuje anketa, dok je Salvinijeva Liga pojedinačno najjača stranka s 23 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara