Talijanska vlada zbog migranata Francuze nazvala licemjerima

Talijanska vlada zbog migranata Francuze nazvala licemjerima
Foto: Hina/EPA

TALIJANSKA vlada priopćila je da odbija da joj "licemjerne lekcije" dijeli zemlja poput Francuske koja okreće glavu od migrantskog pitanja, nakon što je Pariz osudio odluku Rima da na svoje tlo ne primi više od 600 migranata s broda Aquarius.

"Izjave koje se tiču (humanitarnog broda) Aquariusa koje dolaze iz Francuske su iznenađujuće", stoji u izjavi vlade, u kojoj se naglašava da "Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koje radije okreću glavu kada se radi o pitanju imigracije".

Francuska je ranije uputila kritike novoj talijanskoj vladi nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s Aquariusa.

>> Glasnogovornik Macronove stranke: "Od talijanske vlade mi se povraća"

Šesto dvadeset i devet migranata, među kojima 11 djece i sedam trudnica, od nedjelje pluta u središnjem Mediteranu nakon što su Italija i Malta odbile da pristanu u njihove luke.

Španjolska je neočekivano u ponedjeljak ponudila da primi skupinu migranata koji su spašeni uz libijske obale tijekom vikenda.

Migranti prekrcani prije puta na zapad

Međutim, humanitarni brod Aquarius je prekrcan, što čini četverodnevni put do Španjolske iznimno opasnim. Stoga su migranti ukrcani na još dva talijanska broda, prije nego što su krenuli na put prema zapadu.

Tako je ostao samo jedan humanitarni brod koji patrolira oko libijske obale. Aquariusu će trebati desetak dana da otplovi do Španjolske i vrati se, čime nizozemski Sea Watch 3 ostaje sam kod Libije u potrazi za migrantima.

Primili smo "gestu solidarnosti od Španjolske. Ta gesta nije došla od Francuske, koja je višekratno usvajala mjere koje su oštrije" u smislu prihvata migranta, kaže se u tekstu talijanske vlade.

Macron osudio blokadu broda

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je ranije da zemlja čija je obala najbliža snosi odgovornost za migrante, prema pomorskom zakonu. Macron je osudio blokadu Aquariusa kazavši da je po međunarodnom zakonu Italija trebala primiti migrante. 

"Postoji visok stupanj cinizma i neodgovornosti u ponašanju talijanske vlade oko ove dramatične humanitarne situacije", poručio je po glasnogovorniku vlade.

Da je brodu francuska obala bila bliža, mogao bi pristati u Francuskoj, rekao je predsjednik, pozdravljajući odluku Španjolske koja je odlučila primiti brod.

Italija ima potporu mađarskog premijera

Italija je odvratila da Francuska svakodnevno vraća migrante s francusko-talijanske granice Ventimilla. Italija ima potporu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je prijatelj novog talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

"Bilo je tako depresivno slušati godinama da je nemoguće zaštititi pomorske granice", rekao je Orban novinarima u Budimpešti. "Snaga volje vratila se u Italiju", dodao je.

Macron bi u petak trebao primiti novog talijanskog premijera Giuseppea Contea uoči Europskog vijeća 28. i 29. lipnja, a posebno važna tema njihovog sastanka upravo je pitanje migranata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara