Talijanski kemičar replicirao Torinsko platno: "To nije relikvija nego ljudskih ruku djelo"

Tekst: I.M.
Foto: Wikipedia

TALIJANSKI kemičar Luigi Garlaschelli sa sveučilišta u Paviji je uspio replicirati Torinsko platno. Tvrdi kako je time dokazano da je jedna od najpoznatijih kršćanskih relikvija zapravo ljudskih ruku djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garlaschelli je duplikat Torinskog platna, kako stoji u izvješću talijanskog Odbora za istraživanje paranormalnih pojava, načinio koristeći se materijalima i kemikalijama koje su bile dostupne u 14. stoljeću, kad je platno i stiglo u Europu. Garlaschelli tvrdi kako je njegovo istraživanje samo dodatno učvrstilo teoriju iz 1988. godine - tad je grupa znanstvenika utvrdila da je platno načinjeno u 13. ili 14. stoljeću.

Riječ je, podsjetimo, o komadu platna na kojem se nalaze obrisi muškoga tijela. Vjeruje se da je u njega bilo zamotano Isusovo tijelo nakon skidanja s križa. Čuva se u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu. O njegovoj autentičnosti raspravlja se već desetljećima, a svaki znanstvenik ima svoje dokaze koji potkrepljuju njegovu teoriju. Ni sama Crkva autentičnost nikad nije službeno priznala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara