Talijanski predsjednik počinje konzultacije. Prijevremeni izbori ili nova vlada?

Talijanski predsjednik počinje konzultacije. Prijevremeni izbori ili nova vlada?
Foto: EPA

TALIJANSKI predsjednik Sergio Mattarella počinje razgovore sa strankama o načinu izlaska iz političke krize nakon što je u utorak predsjednik vlade Giuseppe Conte podnio ostavku.

Conte je u govoru održanom u Senatu u utorak kazao da rad njegove vlade "ovdje završava" zbog razilaženja s čelnikom Lige, potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

Optužio je Salvinija da je potopio koaliciju i stavio u opasnost gospodarstvo radi vlastitih interesa i političkih dobitaka.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i M5S-a. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon-Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

Konzultacije će trajati najmanje do četvrtka poslijepodne

Mattarella konzultacije počinje u srijedu i one bi trebale trajati najmanje do četvrtka poslijepodne, objavio je ured talijanskog predsjednika.

Na njima će Mattarella pokušati utvrditi ima li izgleda za sastavljanje nove vlade ili će morati sazvati prijevremene izbore, tri i pol godine prije nego što bi se trebali održati oni redovni.

Conteovom ostavkom Italija je ostala bez vlade i ušla u razdoblje neizvjesnosti, u kojem ključnu ulogu ima predsjednik Mattarella.

Nazire se nekoliko mogućnosti. Šef države bi mogao tražiti od Contea da ostane na čelu zemlje i vodi prijelaznu vladu. 

Političari M5S-a i Demokratske stranke otvoreno razgovaraju o formiranju nove koalicije koja bi Ligu stavila u oporbu i dala Italiji više centrističku, proeuropsku vladu.

Mattarella će se sastati sa svim parlamentarnih strankama, jednom za drugom, kako bi vidio može li biti formirana nova koalicija.

Ako to ne uspije postići, raspustit će parlament, tri i pol godine prije plana, kako bi se ujesen mogli održati izbori.

Konzultacije će početi u 16 sati u srijedu s manjim strankama, dok bi se s onim glavnima trebao sastati u četvrtak poslije podne.

Vodstvo Demokratske stranke sastaje se u srijedu prije podne kako bi razgovaralo o mogućnosti koalicije s M5S-om.

Salvini je u utorak rekao da će predsjedniku ponoviti da želi nove izbore te optužio druge stranke da žele sklopiti dogovor jer se boje novih izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara