Talijanski profesor: Japanski znanstvenici predvidjeli su potres, katastrofa se mogla izbjeći!

Foto:AFP

TALIJANSKI znanstvenik Pier Francesco Biagi, inače vodeći talijanski stručnjak koji se bavi predviđanjem potresa, ustvrdio je kako su japanski znanstvenici imali informacije deset dana prije snažnog potresa da bi se mogla dogoditi katastrofa!

Baigi je u razgovoru za Executive Intelligence Review koji je objavljen 1. travnja, a koji su prenijeli tek rijetki strani mediji, izjavio kako upozorenje japanskih znanstvenika ne bi moglo spriječiti tsunami međutim bilo bi vremena da se ugase nuklearke pa bi se reaktori stigli ohladiti, te da se stanovništvo evakuira čime bi se izbjegla katastrofa.

"Nije jasno jesu li japanski znanstvenici upozorili vladu na potres, pa ona nije ništa učinila, ili je njihova upozorenja akademska zajednica odbacila, što je vjerojatnije", smatra Biagi koji je ironično dodao da bi se svjetske vlade trebale posvetiti financiranju bitnijih programa od parenja polarnih medvjeda.

"Jedina zemlja koja je poslala satelit u orbitu za proučavanje i istraživanje potresa je Francuska. Podaci koje je prikupio taj njihov satelit vrlo su zanimljivi", kaže Biagi. "Definitivno se nalazimo u fazi jake seizmičke aktivnosti. Evidentno je da je to povezano s aktivnošću sunca.", dodaje talijanski znanstvenik i otkriva kako su Japan, Italija, Grčka i Rusija jedine zemlje koje "nešto rade" na predviđanju potresa.

Biagi tvrdi kako su već sada spremni predvidjeti jak potres otprilike deset dana prije udara i to s čak 80-postotnom točnošću. Epicentar potresa ne mogu predvidjeti, ali mogu odrediti lokalitet u radijusu od 100 kilometara. Talijan tvrdi kako su upravo te podatke Japanci imali 1. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara