Talijanski profesor kaže da koronavirus može oštetiti pluća do neprepoznatljivosti

Talijanski profesor kaže da koronavirus može oštetiti pluća do neprepoznatljivosti
Foto: EPA

PROFESOR Mauro Giacca s King’s Collegea u Londonu, koji je stručnjak za kardiovaskularne bolesti, održao je predavanje odboru za znanost i tehnologiju britanskog doma Lordova na kojem je predstavio svoje zaključke o covidu-19. 

Prethodno je proučavao rezultate obdukcija osoba koje su preminule od koronavirusa, a zbog ove su bolesti provele po mjesec ili više dana na intenzivnoj njezi ili u bolnici.

Koronavirus oštećuje pluća do neprepoznatljivosti

Došao je do zaključka da kod takvih pacijenata koronavirus ostavlja značajna oštećenja. On može oštetiti pluća osoba koje su preminule od koronavirusa do neprepoznatljivosti, objavio je profesor Giacca.

Rekao je i da koronavirus kod osoba koje su zbog posljedica bolesti provele u bolnici više od mjesec dana stvara štetu koja rezultira “potpunim poremećajima arhitekture pluća”.

Sve ovo rekao je odboru britanskog parlamenta za znanost i tehnologiju nakon što je proučio obdukcije pacijenata koji su u Italiji preminuli poslije 30 do 40 dana na intenzivnoj njezi. 

“Ponekad je teško reći da su to stvarno bila pluća”

Pritom je otkrio i kako su velike količine virusa i dalje bile u plućima pacijenata, ali je otkrio i velik broj spojenih stanica, što je neuobičajeno.

“Ono što pronalazimo u plućima osoba koje su imale koronavirus više od mjesec dana prije nego što su preminule potpuno je suprotno onome što pronalazimo kod osoba koje su, primjerice, oboljele od upale pluća, gripe ili SARS-a”, rekao je.

“Vidimo masivnu trombozu. Došlo je do potpunog poremećaja arhitekture pluća, a ponekad ne možete ni utvrditi da su to stvarno bila pluća”, rekao je.

Dodao je i kako pronalaze velik broj spojenih stanica koje su pozitivne na koronavirus.

“Uvjeren sam da je patologija koronavirusa zbog toga ovako jedinstvena. Ovo nije bolest koju izaziva virus koji ubija stanice, što je jako važno za njegovo liječenje”, rekao je.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara