Tečaj dolara pao na najniže razine u posljednja četiri mjeseca

Tečaj dolara pao na najniže razine u posljednja četiri mjeseca
Foto: EPA

TEČAJ dolara pao je u četvrtak na najniže razine u četiri mjeseca prema košarici drugih značajnijih svjetskih valuta u opreznoj trgovini na međunarodnim tržištima uslijed jačanja napetosti u odnosima SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je u takvim okolnostima na najniže razine od 9. ožujka. Prema posljednjim podacima bio je u minusu 0,13 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,87 bodova.

Tečaj dolara prema jenu ostao je pak nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 107,15 jena.

Euro ojačao 

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1590 dolara, što znači da je ojačao 0,16 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Drži se tako nadomak najviših razina u 21 mjesec od 1,1601 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnuo ranije ovoga tjedna nakon što su čelnici Europske unije postigli dogovor o fondu za oporavak gospodarstava pogođenih koronakrizom.

Tečaj australskog dolara oslabio je s najviših razina u 15 mjeseci prema američkom dolaru, dok se tečaj novozelandskog dolara prema američkom zadržao nadomak najviših razina u šest mjeseci, zabilježenih u trgovanju dan ranije.

Sjedinjene Države dale su Kini rok do petka da zatvori svoj konzulat u Houstonu, a Kina je najavila protumjere.

Zaoštravanje odnosa Kine i SAD-a

Uslijed zaoštravanja napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva tečaj kineskog juana u srijedu je oslabio najviše u gotovo dva mjeseca. U četvrtak mu se pak tečaj donekle stabilizirao, nadomak sedam juana za dolar.

Odnosi između SAD-a i Kine ove su se godine zaoštrili oko niza pitanja, među kojima su ona vezana za epidemiju koronavirusa, proizvođača telekomunikacijske opreme Huaweija te situaciju u Hong Kongu, nabraja Reuters.

Kina u odgovoru na najnoviji američki potez razmatra zatvaranje američkog konzulata u Wuhana, rekao je Reutersu jedan izvor upućen u ta pitanja.

"Ako Kina ograniči protumjere na zatvaranje konzulata u Wuhanu, tržišta će to vjerojatno dobro podnijeti, no ako se Kina odluči umjesto toga učiniti nešto što bi dodatno zaoštrilo odnose dviju zemalja, brzo bi se mogao vratiti veći zazor investitora od rizika”, rekao je Marshall Gittler, direktor odjela investicijskog istraživanja u BDSwiss Groupu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara