Tečaj eura ojačao na međunarodnim tržištima

Tečaj eura ojačao na međunarodnim tržištima
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

TEČAJ eura ojačao je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima u nešto mirnijem trgovanju zahvaljujući padu prinosa na talijanske državne obveznice nakon nedavnog snažnog uspona.

Euro je tako ojačao 0,3 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje u petak i njime se jutros trgovalo po 1,1550 dolara. Ojačao je i po 0,2 posto prema švicarskoj i britanskoj valuti, na 1,1487 franaka i 88,26 penija.

Dolarov indeks u padu 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,3 posto, na 95,472 boda.

Američka je valuta ojačala prema japanskoj, na 112,71 jen. To znači da je jen oslabio 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak te da mu je cijena skliznula s najviših razina u mjesec dana od 111,61 jen, koliko je nakratko stajao prema dolaru sredinom listopada.

Jen je u posljednje vrijeme jačao zbog rizika u vezi s Brexitom, talijanskih proračunskih planova i trgovinskih napetosti te zato što su investitori skloniji kupnji japanske valute kad na tržištima zavlada nervoza.

Agencija za rejtinge Moody's snizila je u petak kreditni rejting talijanskim državnim obveznicama, ali je zadržala stabilnu prognozu, suprotno očekivanjima tržištima.

Nadalje, zamjenik talijanskog premijera Luigi di Maio kazao je da je vlada spremna s EU-om razgovarati u vezi s njihovim sukobom oko talijanskog proračuna. Sve to potaknulo je potražnju za talijanskim državnim obveznicama nakon vala prodaja posljednjih tjedana.

Euro je u posljednje vrijeme nerijetko bio izložen pritiscima na slabljenje kad su jačali prinosi na talijanske državne obveznice, podsjeća Reuters.

Kineske porezne olakšice

Vijest o kineskim poticajima u vidu poreznih olakšica, koje bi iduće godine mogle premašiti jedan posto kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), potaknula je rast cijena dionica na azijskim tržištima koji je potom zahvatio i europske burze.

To je pomoglo nadjačati geopolitičku zabrinutost zbog sukoba Saudijske Arabije sa zapadnim zemljama uslijed ubojstva uglednog novinara i žestokog kritičara te kraljevine i zabrinutosti u vezi s postizanjem britanskog dogovora o Brexitu s EU-om.

Na valutnim se tržištima jutros uglavnom mirno trgovalo, uz blagi optimizam investitora na početku novog tjedna. Ključni pokretači za dolar ostali su očekivani rast kamatnih stopa u SAD-u i snažno američko gospodarstvo.

"Tržišta će stoga pažljivo pratiti objavu američkih podataka o BDP-u u petak radi jasnijih smjernica u vezi s daljnjim kretanjem tečaja dolara", kazao je Sim Moh Siong, valutni analitičar u Bank of Singaporeu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara