Teheran oslobodio četvoricu Amerikanaca: "Noćna mora, koja je trajala 545 dana, napokon je završila"

Teheran oslobodio četvoricu Amerikanaca: "Noćna mora, koja je trajala 545 dana, napokon je završila"

Ilustracija: Shutterstock

ŠVICARSKIM zrakoplov s četvoricom oslobođenih Amerikaca i nekim članovima njihovih obitelji poletio je u nedjelju iz Teherana, rekao je jedan američki dužnosnik, prenosi Reuters.

"Da, zrakoplov je poletio", izjavio je taj dužnosnik za Reuters.

Među njima je i dopisnik Washington Posta iransko-američkog podrijetla Jason Rezaian, koji je oslobođen iz zatvora Evine u Teheranu.

"Osjećamo olakšanje zbog toga što je noćna mora Jasona i njegove obitelji, koja je trajala 545 dana, konačno završila", rekao je u pisanoj izjavi direktior Washington Posta Frederick Ryan. Rezaian je Iran napustio u pratnji supruge Yaganeh Salehi.

Ostali oslobođeni su Amir Hekmati, Saeed Abedini i Nosratollah Khosravi. Peti zatvorenik, američki student Matthew Trevithick, u subotu je odvojeno pušten od ostale četvorice, rekao je taj američki dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Američke Države i Iran u subotu su obavili razmjenu zatvorenika bez presedana tijekom koje je Teheran oslobodio četvoricu iranskih Amerikanca, a Washington sedmoricu Iranaca, od kojih šestorica imaju dvojno državljanstvo.

Prema tom kompromisu, američko pravosuđe odustaje od procesa protiv 14 drugih Iranaca.

Iranski dopisnik Washinghton Posta Jason Rezaian bio je uhićen u srpnju 2014. i optužen za špijunažu, a krajem 2015. osuđen je na zatvorsku kaznu čije trajanje nikad nije bilo javno obznanjeno. U trenutku uhićenja bio je radio za Washington Post dvije godine. Pastor Saeed Abedini je uhićen 2012. , bivši marinac Amir Hekmati je bio u zatvoru od 2011. a četvrti oslobođeni iranski zatvorenik je Amerikanac iranskog podrijetla Nosratollah Khosravi.

Teheran se također obvezao na nastavak suradnje sa SAD u vezi sudbine Roberta Levinsona, bivšeg agenta FBI koji je prije nekoliko godina nestao u Iranu.

Zauzvrat je SAD oslobodio sedam Iranaca, od kojih šestorica imaju dvojno američko i iransko državljanstvo, koji su bili osuđeni ili su čekali proces u SAD-u.

Iranski mediji naveli su da su sedmorica iranskih zatvorenika koje su SAD oslobodile Nadar Modanlu, Bahram Mekanik, Kosro Afghahi, Araš Gagreman, Turaj Faridi, Nima Golestaneh i Ali Sabunši.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara