Vlada u ostavci će prije odlaska isplatiti regres uhljebima u državnoj službi

Vlada u ostavci će prije odlaska isplatiti regres uhljebima u državnoj službi

Foto: FaH

POTPREDSJEDNIK Vlade Božo Petrov je u Banskim dvorima izjavio da se zaposleni u državnim i javnim službama ne trebaju bojati za svoja prava odnosno da će Vlada ispoštovati obvezu isplate regresa.

"Vlada zna svoje obveze tako da sigurno neće ostaviti bilo kakva dugovanja vezano uz obveze koje mora isplaćivati tijekom godine. Znam da se postavlja pitanje zbog čega nisu bile planirane u proračunu, a nisu zbog toga jer su se trebali nastaviti pregovori sa sindikatima", rekao je Petrov u kratkoj izjavi novinarima.

Kaže da će se razgovori s predstavnicima sindikata nastaviti "u užem timu", a razgovarat će se o regresu, božićnici i temeljnim kolektivnim ugovorima.

"Mislim da se ne trebaju ljudi koji su zaposleni u državnim i javnim službama bojati za svoja prava, Vlada će svoj dio ispoštivati", zaključio je Petrov.

Valja napomenuti kako ova Vlada nije potpisala niti jedan kolektivni ugovor te je isplata regresa njena obveza, tj. neisplata bi bila kažnjiva jer bi uslijedile tužbe i puno veći troškovi.

Na isplatu regresa državu su obvezale vlade Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Zorana Milanovića koji su bili na vlasti kada su potpisani ovi ugovori.

Regres za javne službe za sada je isplaćen samo djelatnicima u zdravstvu i dijelu zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je pak kako je Vlada svjesna obveze isplate regresa u javnim službama o čemu će razgovarati sa socijalnim partnerima, a kako u ovogodišnjem proračunu za tu svrhu sredstva nisu predviđena, kazao je da će novac, ako za to dođe potreba, biti osiguran preraspodjelom unutar pojedinih ministarstava.

Vladi nije namjera da se potežu bilo kakve tužbe, rekao je Marić novinarima ispred Banskih dvora upitan o regresu za javne službe koji je za sada isplaćen samo djelatnicima u zdravstvu i dijelu zaposlenih u socijalnoj skrbi.

"Sjest ćemo i razgovarati sa socijalnim partnerima i siguran sam da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje. Svjesni smo svoje obveze", kazao je.

Kako novac za tu svrhu u ovogodišnjem proračunu nije predviđen, Marić je na pitanje novinara hoće li država imati novca za to, odgovorio: "S obzirom na okolnosti, svjesni smo da ćemo, ako dođe potreba za to, u okviru preraspodjela na razini proračuna pojedinih ministarstava osigurati sredstva".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara