Teksaški nastavnici će u učionicama nositi oružje

Teksaški nastavnici će u učionicama nositi oružje

ŠKOLSKI distrikt Harrold na sjeverozapadu države Teksas će ući u povijest zato što je dozvolio nastavnicima da u školama nose oružje.

Distrikt pokriva ruralno područje 240 km sjeverozapadno od Fort Wortha a pod njegovom nadležnošću se nalaze škole s ukupno 110 učenika.

David Thweatt, direktor Distrikta, je rekao da je školski odbor odobrio tu mjeru bez protivljenja roditelja.

Kao glavni motiv za ovu odluku se spominje sigurnost osoblja i učenika, odnosno nastojanje da se spriječe pokolji koje bi mogli izvesti naoružani napadači na škole. Dio američke javnosti je nakon niza takvih tragičnih događaja po školama i fakultetima zaključio kako bi se oni mogli spriječiti da su nastavnici imali oružje kojima bi se suprotstavili napadačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thweatt tvrdi da će oružje moći nositi samo oni nastavnici koji to žele i nakon što prođu psihološku provjeru i streljačke tečajeve. 

Američki Kongres je svojevremeno posebnim zakonom zabranio nošenje oružja po školama, ali je taj zakon proglašen neustavnim na Vrhovnom sudu. Najviše američko sudsko tijelo je odlučilo da su takve zabrane u nadležnosti federalnih država, odnosno lokalnih organa uprave.

Teksas je pak svojim zakonima dozvolio pojedinim školama, odnosno školskim distriktima da odlučuju može li njihovo osoblje nositi oružje ili ne.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara