Tekst pisma petorice predsjednika Europskoj uniji još se usklađuje

SAVJETNIK hrvatskog predsjednika za vanjsku politiku Tomislav Jakić rekao j da se još uvijek usklađuje konačni tekst pisma u kojem će, na inicijativu makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, predsjednici pet zemalja jugoistočne Europe od čelnika EU zatražiti potporu u približavanju Uniji.

Dio hrvatskih medija objavio je, prenoseći vijest agencije AFP, da je Trajkovski u ime predsjednika pet zemalja Zapadnog Balkana - Makedonije, Hrvatske, BiH, Jugoslavije i Albanije - poslao pismo danskom predsjedništvu EU u kojem traži potporu za integraciju tih zemalja u Uniju.

´Riječ je o dezinformaciji. Trajkovski je u Bruxellesu smo najavio da će poslati pismo´, rekao je Jakić u Zagrebu za Hinu.

´Dobili smo makedonsku verziju pisma, a konačni tekst se još uvijek usklađuje. Očekuje se da bi to moglo biti dovršeno večeras´, kazao je Jakić.

Jakić je isto tako odbacio i medijske interpretacije prema kojima inicijativa petorice predsjednika znači da Hrvatska pristaje na približavanje EU u paketu.

´Ni u prvoj verziji pisma nije bilo nikakvih elemenata prema kojima se može zaključiti da je Hrvatska pristala na skupni ulazak u EU´, kazao je Jakić.

On je dodao da je riječ o inicijativi makedonskog predsjednika koju su prihvatila ostala četvorica predsjednika i koja nema veze s vladama tih zemalja.

´Zato je nepotrebno ograđivanje vlade od inicijative. Pismom se želi staviti do znanja EU da postoje zemlje koje imaju ambiciju postati članice Unije i da im se ta ambicija prizna na summitu u Kopenhagenu´, rekao je Jakić.

Trajkovski je u utorak nakon razgovora s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom rekao da pet zemalja Zapadnog Balkana na summitu EU u Kopenhagenu 12. i 13. prosinca očekuje ´odlučnu i jasnu poruku ohrabrenja´ glede svojih perspektiva za integraciju u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara