"Tekstilci" protiv minimalne plaće i traže ostavku Ane Knežević

SINDIKAT tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske (TOKG) protivi se dogovorenom prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći jer smatraju da će se pogoršati ionako teško stanje u njihovoj industriji.

Zbog ovakvog dogovora i zbog činjenice da Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata (SSSH), u pregovorima nije uvažavala specifičnosti i zahtjeve njihovog sindikata, TOKG traži njezinu ostavku.

Problematično je to što je Hrvatska udruga poslodavaca uspjela u dogovor o minimalnoj plaći uspjela ubaciti njihov uvjet da se za tekstilnu, drvnu i kožarsko-obućarsku industriju, primjenjuju izuzeća od utvrđene minimalne plaće. Poslodavci prije nisu htjeli pristati na povećanje minimalne plaće jer tvrde da bi ono uništilo tvrtke iz ovih najslabijih sektora.

"Svi hrvatski radnici moraju imati istu minimalnu plaću"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tekstilci" smatraju da predloženi zakon o minimalnoj plaći diskriminira veliki broj radnika i zahtjeva da svi hrvatski radnici za zakonom propisano radno vrijeme imaju istu minimalnu plaću. Plaća zaposlenih u sektorima tekstila, obuće, kože i gume, s primjenom Zakona o minimalnoj plaći i dalje će biti znatno niža od plaća ostalih hrvatskih radnika, pa će oni u svojim primanjima snositi i poduzetnički rizik svojih poslodavaca, smatra ovaj sindikat.

TOKG zahtjeva da država konkretnim mjerama ublaži poduzetnički rizik, tim prije jer je upravo država najveći dioničar, odnosno udjeličar u velikom broju tvrtki u tekstilnoj, obućarskoj, kožarskoj i gumarskoj djelatnosti (Sloga Koprivnica, Sloga IMK Požega, Goričanka Nova Velika Gorica, Slavonija MK Osijek, Borovo GTR Vukovar i Borovo kožna obuća Vukovar).

D.M.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara