Tenerife News: Gosti Bitacore nisu ni pomišljali da među njima boravi čudovište

LOKALNI španjolski list Tenerife News objavio je u svom web izdanju sramotan članak u kojem autor nepotpisanog teksta umirovljenog hrvatskog generala Gotovinu naziva "čudovištem" i "okrutnim generalom" kojeg su "arogancija i neoprez" dovele do uhićenja.

U mjesecu obilježenom brojnim specijalnim operacijama policije južnog dijela Tenerifa u traganju za stranim delinkventima, snage reda i zakona uspjele su uhvatiti jednu osobu prema kojoj su ostali sumnjivci tek sitne ribe, uvod je kojim je TN opisao uhićenje Ante Gotovine 8. prosinca.

Nakon četiri godine skrivanja Ante Gotovina, bivši hrvatski general i osumnjičeni idejni tvorac koji stoji iza ubojstva oko 150 Srba te izgona oko 150.000 Srba tijekom balkanskog rata 90-ih godina, napokon je, u Playa de las Americasu u hotelu Bitacora u kojem se dva dana ranije prijavio, prikovan za zemlju, piše list.

I upravo je to prijavljivanje bilo početak pada za 50-godišnjeg okrutnog generala, piše TV, pa dodaje, da su Gotovinu arogancija i neoprez navele da se prijavi pod od ranije poznatim izmišljenim imenom Kristijan Horvat.

Kao i u svim ostalim hotelima, Bitacorina lista novih gostiju rutinski je završila na provjeri kod državne policije. Otkriće da u gradu boravi jedan od najtraženijih ljudi u Europi, pokrenulo je seriju događaja koji su započeti tajnim nadziranjem hotela, a završili su Gotovininim uhićenjem za vrijeme dok je on večerao u hotelskom restoranu, u društvu s osobom koju su mediji opisali kao njegovog prijatelja ili tjelohranitelja.

Nitko od gostiju hotela nije ni najmanje sumnjao da među njima boravi čudovište optuženo za ratne zločine, stoji u tekstu TN-a. Svega tri sata prije uhićenja trojica službenika madridske policije pokazala su na recepciji policijske značke, pojasnili situaciju nakon čega su otišli u prema tri jednokrevetne sobe na istom katu hotela na kojem je Gotovina odsjeo, piše TN.

Nekoliko minuta nakon što se njihov čovjek spustio na večeru agenti su ga slijedili. Gost koji je boravio u sobi 108 bio je odjeven u elegantno tamno odijelo. On i njegov prijatelj za stolom nakon večere su naručili bocu Marques de Caceres vina, nakon čega je mirnoća u restoranu iznenada narušena pojavom trojice policajaca.

U Gotovinu je toga momenta uperen pištolj, nakon čega se on ustao iza stola mirno se predajući i ne pružajući otpor. Munjevito su mu stavljene lisice na ruke te je brzo odveden iz restorana. Njegov prijatelj s večere također je uhićen, te je nakon nekoliko sati ispitivanja pušten na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski izvori otkrili su da je Gotovina, koji se u hotel prijavio pod lažnom malteškom putovnicom, čekao dolazak jedne žene čiji identitet još nije utvrđen.

Prije dolaska na Tenerife bjegunac je uočen na Velikom Kanaru. Respektabilni hrvatski dnevnik izvijestio je kako je hrvatska obavještajna služba prvi puta locirala Gotovinu u arhipelagu karipskog otočja još u proljeće ove godine, piše španjolski list.

Prema španjolskom dnevniku El Mundo, policija Kanarskih otoka počela je pratiti Gotovinine tragove u rujnu ove godine. Njihove sumnje potakla su putovanja dvojice muškaraca balkanskog porijekla koji su često putovali po otocima, odsjedajući u hotelima s četiri zvjezdice, ali ne zadržavajući se u istima više od tjedan dana.

Obavještajne službe u Zagrebu rekle su kako su locirale Gotovinine pozive s mobilnog telefona upućene njegovoj ženi, odvjetnicima i bliskim prijateljima. Obruč se stegao nakon uhićenja hrvatskog biznismena Hrvoja Petrača u kolovozu ove godine u Grčkoj. On je bio osumnjičen za pružanje financijske pomoći Gotovini prilikom bijega.

Ante Gotovina je iz Tenerifa bio odveden u Madrid, nakon čega je prebačen u Haag gdje će mu se suditi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Vijest o njegovom uhićenju popraćena je prosvjedima njegovih podupiratelja u Hrvatskoj. 11 je osoba uhićeno u Zagrebu nakon uličnih prosvjeda, a zabilježeni su i neredi u njegovoj rodnoj zadarskoj regiji, navodi TN.

List članak o Gotovini privodi kraju izjavom hrvatskog premijera koji je nakon uhićenja rekao da je njegova vlada uhićenjem Gotovine u inozemstvu dokazala svoju kredibilnost kada je tvrdila da se general ne nalazi u Hrvatskoj.

Uhićenje je postalo vrlo važan korak na putu sve bržeg Hrvatskog približavanja Europskoj uniji - zaključuje svoj članak o Gotovini Tenerife News.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara