Tenkovi na granici - prijeti li rat Venezuele i Kolumbije?

PREDSJEDNIK Venezuele Hugo Chavez je poslao tenkovski bataljun na granicu Venezuele, čime eskalira diplomatska kriza dvije zemlje koja bi mogla dovesti do rata.

Chavez tom gestom, kao i povlačenjem veleposlanika iz Bogote, nastoji natjerati Kolumbiju da povuče svoje vojne snage iz Ekvadora, latinoameričke države gdje je nedavno ubijen jedan od vođa FARC-a, kolumbijskog ljevičarskog pokreta.

Između Kolumbije i Venezuele dugo vremena vladaju loši odnosi, i to prije svega zahvaljujući ideološkim suprotnostima između njenih čelnika. Chavez je radikalni ljevičar koji od svoje države želi stvoriti socijalističko društvo nalik na Kubu. Predsjednik Kolumbije Alvaro Uribe je desničar i jedan od rijetkih Bushovih saveznika na latinoameričkom kontinentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Chavez u prošlosti optuživao Kolumbiju da, pod američkim pokroviteljstvom, na svom teritoriju organizira baze za vojni udar protiv njega, činilo se da su kolumbijsko-venezuelanski odnosi poboljšani, i to prije svega zahvaljujući Chavezovom posredovanju kojim su pušteni FARC-ovi taoci.

Chavez je otvoreno rekao da postoji mogućnost da bi nova kriza u odnosima mogla dovesti do oružanog sukoba.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara