Teorije zavjera su sve luđe: "Muslimani se smiju ispred gorućeg Notre-Damea"

Teorije zavjera su sve luđe: "Muslimani se smiju ispred gorućeg Notre-Damea"
Foto: Facebook

ČIM se vijest o požaru na znamenitoj pariškoj katedrali Notre-Dame u ponedjeljak proširila svijetom počele su se, predvidljivo, širiti i lažne vijesti o toj tragediji. 

>> VIDEO Otkrivaju se novi detalji o požaru u Notre-Dameu. Još se ne zna uzrok

Već smo jučer naveli neke od tih lažnih vijesti: primjerice, onu notornog portala Infowars koji vodi još notorniji teoretičar zavjera Alex Jones, prema kojoj je zaposlenik katedrale potvrdio da je požar podmetnut. Međutim, u članku se Infowars ustvari poziva na kolumnista lista Time koji je nedugo nakon što je požar izbio tvitao da mu je "jezuitski prijatelj u Parizu koji radi u Notre-Dameu rekao da mu je zaposlenik katedrale rekao da je požar namjerno izazvan".

Dakle, anonimni izvor mu je rekao da mu je anonimni izvor rekao.

Infowars nije, očito, briga što je Hale u sljedećem tvitu napomenuo da se radi o "neutemeljenoj glasini" i što je svoj originalni tvit izbrisao nakon samo par minuta, nakon što je shvatio da je pogriješio. Članak Infowarsa i dalje stoji, bez ikakvog ispravka. 

Tu je i primjer "prijelomne vijesti" na Twitteru, s lažnog računa CNN-a nazvanog CNN Politics 2020, prema kojoj je požar "uzrokovan terorističkim činom": Twitter je u međuvremenu ugasio lažnu stranicu. 

Podsjetimo još jednom, iako je istraga još uvijek u tijeku, da je pariško tužiteljstvo izjavilo kako nema traga o namjernom podmetanju te vjeruje kako je nesreća uzrokovana slučajno, prenosi France 24. Associated Press je također jučer prenio izjavu ureda pariškog tužitelja, prema kojoj istražitelji zasad tretiraju požar kao nesretni slučaj te kako je podmetanje požara, uključujuću terorističke motive, isključeno kao pretpostavka. Istraga se vodi o "nesretnom slučaju koje je uzrokovao požar".

"Skloni smo teoriji da se radi o nesretnom slučaju", rekao je pariški javni tužitelj Remy Heitz i dodao kako 50 istražitelja radi na istrazi, za koju vjeruje da će biti duga i složena. Unatoč tome, desničari diljem svijeta i dalje insinuiraju da je požar podmetnut, a njima se pridružio i saborski zastupnik HRAST-a, Hrvoje Zekanović.

>> Francuzi kažu da je požar Notre-Damea nesreća. Zekanović ima svoju teoriju

>> Šire se teorije zavjere o požaru koji je uništio Notre-Dame

Muslimani koji se smiju namontirani na fotografiju goruće katedrale Notre-Dame

Teorija zavjere o muslimanima koji su podmetnuli požar pod katedralom promovirana je i pomoću fotografije, na kojoj se dvojica tamnoputih muškaraca provlači ispod policijske trake oko zapaljene katedrale i smije. "Muslimani se smiju dok Notre-Dame gori...", stoji u opisu fotografije objavljene na Facebooku.

Međutim, kako je utvrdio fact-checking portal PolitiFact, fotografija je lažirana - dvojica tamnoputih muškaraca namontirani su na fotografiju. Nimalo iznenađujuće, fotografiju je objavio i ruski portal na engleskom jeziku Sputnik, također poznat po lažnim vijestima o zapadnim zemljama. 

Da je fotografija montaža, potvrdio je Nacionalni centar za medijsku forenziku na Sveučilištu Colorado Denver. "Dvije osobe su montirane na fotografiji", rekao je ravnatelj Centra Catalin Grigoras, dodajući kako se zumiranjem desnog obraza muškarca koji stoji desno može vidjeti očito editiranje fotografije. 

Još jedan lažni Twitter račun nazvan Fox News Channel objavio je lažnu vijest s lažiranim tvitom američke kongresnice, muslimanke Ilhan Omar. "Oni siju ono što će žeti", stoji u njenom lažnom tvitu. Naravno, mnogi konzervativci su nasjeli na ovu skandaloznu vijest.

Mogli bismo napomenuti, doduše, da su se slični skandalozni komentari u kojima se tragedija u Parizu obezvrjeđuje mogli ovih dana vidjeti na našim društvenim mrežama. Kolumnistica Vedrana Rudan je tako u Facebook objavi koju je lajkalo 27 tisuća ljudi, napisala: "Tko plače nad Libijom i ostalim spaljenim zemljama? Jebe mi se što se u Parizu srušio toranj".

A u još jednom slučaju lažnog povezivanja muslimana s požarom na Notre-Dameu, dileri lažnih vijesti pozvali su se na stvarnu vijest o muslimanskom paru, simpatizerima Islamske države, koji su uhićeni jer su ispred katedrale Notre-Dame parkirali automobil s plinskim bocama. Jedini problem je što se radi o vijesti iz - 2016. Britanski Daily Telegraph zbog ove je lažne vijesti morao dodati napomenu na početku svog članka iz te godine. 

Alexandria Ocasio-Cortez i Ilhan Omar nisu slavile požar

Osim Omar, još jedna mlada demokratska kongresnica koja je omiljena na američkoj ljevici, a omražena na desnici, Alexandria Ocasio-Cortez, bila je meta lažne vijesti. Stranica Daily News Update objavila je potpuno izmišljenu vijest pod naslovom: "Ocasio-Cortez i Ilhan Omar veličaju uništenje Notre-Damea". 

U tom članku izmišljeni reporter Bluto Larst piše kako je vidio dvije ljevičarske kongresnice u Kongresu kako se smiju na vijesti o požaru.

"Možda bismo trebali razmotriti to da bog ponekad ima druge planove i da bi mjesto na kojem je stajala katedrala bio lijepi park", rekla je prema ovoj lažnoj vijesti Ocasio-Cortez. "Katolici plaćaju za svoje prikrivanje (zločina)", rekla je pak Omar. Naravno, ništa od toga se nije zaista dogodilo. 

>> Upoznajte "kuma lažnih vijesti" i njegovog najvećeg protivnika

Ovaj je članak ipak na granici lažnih vijesti i parodije vijesti jer je njen autor Christopher Blair koji piše pod parodijskim pseudonimom Flag Eagleton. Blair je poznat kao "kum lažnih vijesti", no u nedavnom intervjuu za BBC inzistirao je da se radi o satiričnom sadržaju i da je upozorenja nalijepio svuda po svojim web i Facebook stranicama.

Cilj mu je, kaže, namamiti američke desničare da podijele lažne vijesti koje podilaze njihovoj "gluposti" i onda ih razotkriti. A na njegovoj stranici Daily World Update zaista u opisu stoji da se radi o "satiri za ravnozemljaše, trumpstere i 'svi ste vi Al-Kaida'". S druge strane, portal za ocjenjivanje vjerodostojnosti internetskih stranica NewsGuard ocjenjuje Daily World Update kao "news stranicu koja objavljuje lažne vijesti i prevare koje se često brkaju sa stvarnim vijestima".

No radilo se o satiri ili ne, nema sumnje da će mnogi nasjesti na ove i slične vijesti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara