UHLJEBISTAN

Teror uhljeba ne prestaje, kaznili su ugostitelja koji je zatvorio kafić jer mu je pozlilo

Teror uhljeba ne prestaje, kaznili su ugostitelja koji je zatvorio kafić jer mu je pozlilo
Screenshot: GoogleMaps

UGOSTITELJ iz Đurđevca proglašen je krivim i kažnjen jer je turistički inspektor našao vrata njegovog kafića zaključanima, javlja Podravski.hr.

Inspektor Ministarstva turizma u prijavi je napisao kako je u ponedjeljak 8. siječnja ove godine u četiri navrata zatekao zaključana vrata kafića u Đurđevcu, premda na vratima piše kako je radno vrijeme od 8 do 20 sati.

Zatvorio vlastiti kafić da bi otišao u bolnicu, sud ga kaznio s 5 tisuća kuna

Nesretnom vlasniku kafića nije pomoglo ni to što je inspektoru nekoliko dana kasnije rekao kako mu je tog dana pozlilo pa je bio na pretragama u koprivničkoj bolnici. Prekršajni sud u Koprivnici kaznio ga je s 2000 kuna, a njegov kafić s 2500 kuna plus 500 kuna troškova postupka. Ukupno, dakle, državi mora platiti 5000 kuna.

Koprivnički turistički inspektor, inače, u kafić je 8. siječnja pokušao ući u 8:30, 10, 12 i 15 sati, ali vrata su svaki put bila zaključana.

Vlasnik kafića inspektoru rekao da je bio u bolnici, ovaj ga svejedno prijavio

"Dana 11. siječnja turistički inspektor je ponovno izvršio nadzor u ugostiteljskom objektu gdje je zatečen okrivljeni koji je inspektoru na zapisnik izjavio kako je točno da je lokal 8. siječnja bio zatvoren iz razloga što je on bio na liječničkom pregledu u bolnici u Koprivnici s obzirom da mu je pozlilo", stoji u presudi.

Sud drži kako je ''nesporno da je ugostiteljski objekt tog dana bio zatvoren, iako je trebao biti otvoren u radnom vremenu od 8 do 20 sati'', čime su prekršene odredbe Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Inače, za takav prekršaj propisana je novčana kazna za pravnu osobu u rasponu od 2500 do 20.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi u rasponu od 2000 do 7000 kuna.

Teror uhljeba ne prestaje

Ovo je samo najnoviji primjer iživljavanja onih koji od proračuna žive nad onima koji proračun pune. U Hrvatskoj postoji na tisuće suludih propisa, od kojih vam neki, kao u slučaju đurđevačkog ugostitelja, brane da zaključate vlastiti kafić tijekom radnog vremena, pa čak i ako to učinite da biste otišli na pregled u bolnicu, što je sud spomenuo u presudi.

Stotine ovakvih i sličnih propisa postoji, jasno, da bi se izmuzla i zadnja kuna onima od kojih uhljebi žive. No od čega će uhljebi preživjeti kada u Hrvatskoj više ne budu imali kome naplaćivati ovakve sulude kazne?

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara