Terorist iz Pariza i Bruxellesa: 1000 džihadista kreće se Europom, policija i vojska ne mogu im ništa

Terorist iz Pariza i Bruxellesa: 1000 džihadista kreće se Europom, policija i vojska ne mogu im ništa

Foto: FAH

JEDAN od glavnih osumnjičenih za terorističke napad u Parizu i Bruxellesu, Mohamed Abrini, navodno je belgijskoj policiji priznao da je fotografirao nogometni stadion u Manchesteru. Novinari belgijske TV postaje VTM tvrde da su vidjeli snimke prvog ispitivanja nakon njegovog uhićenja u travnju.

Prema Abrinijevom iskazu, ćelije iz Pariza i Bruxellesa su dio iste terorističke mreže. Abrini je od organizatora napada u Parizu u studenom prošle godine, Abdelhamida Abaaouda, dobio naredbe da preko Istanbula otputuje do Londona. U Birminghamu je preuzeo tri tisuće funti namijenjenih Abaaoudovom mlađem bratu, i vratio se u Pariz preko Manchestera. Usput je posjetio nogometni stadion i fotografirao ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Abrini je policiji rekao kako to nije imalo veze s planiranjem novih terorističkih akcija, i nije povezano s napadom na Stade de France, jedan od ciljeva terorista u Parizu. Ne zna se je li mu policija povjerovala.

"Abaaoud je počeo kao običan borac, ali toliko je napredovao da je došao do statusa emira. Kontrolirao je vojsku od 1000 ljudi koju su sačinjavali i borci iz Belgije i Francuske", kazao je Abrini.

Još je jedan od osumnjičenih za napad u Parizu u studenom prošle godine, Salah Abdeslam, u terorističkoj mreži je navodno imao puno važniju ulogu nego što se do sada sumnjalo. 

Na pitanje kako je tijekom bijega izbjegavao belgijsku policiju i vojsku, Abrini je odgovorio: "Sigurnosne mjere na granici nikada ne mogu zaustaviti napad."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara