TERORISTIČKA PRIJETNJA ISIL naredio napad u Njemačkoj, policija provodi pretrese

TERORISTIČKA PRIJETNJA ISIL naredio napad u Njemačkoj, policija provodi pretrese

Foto: FAH

NJEMAČKA policija pretresa stan u Oberhausenu na zapadu zemlje, a pretres i ispitivanje vlasnika stana povezani su s terorističkom prijetnjom zbog koje je u subotu zatvoren jedan od najvećih trgovačkih centara - Limbecker platz u Essenu.

"Mi smo jučer u toku dana dobili ozbiljne informacije iz obavještajnih krugova da se na trgovački centar u Essenu pripremaju samoubilački bombaški napadi", priopćila je policija.
 
Pretres stana u Oberhausenu, koji se nalazi u susjedstvu Essena, povezan je s indicijama koje su dobivene od obavještajnih krugova.
 
"Istražitelji rade punom parom kako bi se rasvijetlila pozadina prijetnje", priopćila je policija.

Nalog za napad stigao od ISIS-a?
 
Javni servis WDR javlja kako je nalog za napad na trgovački centar stigao iz Sirije iz redova jednog pripadnika tzv. Islamske države. Kako navodi isti medij, u središtu istrage se nalazi osoba koja je iz Njemačke otputovala u Siriju i koja je preko Interneta poslala nacrte za izradu eksplozivnih naprava.
 
Policija je cijelu noć s petka na subotu pretraživala trgovački centar i prilaze te je potom zatvorila jedan od najvećih trgovačkih centara u Njemačkoj i sve prilaze centru, uključujući i stanice podzemne željeznice.
 
U toku dana oko centra su se mogli vidjeti transporteri s policajcima naoružanim automatskim oružjem a pojačana prisutnost policije primjetna je i u ostalim gradovima Ruhrske oblasti.
 
Trgovački centar Limbecker plaz u središtu Essena u Ruhrskoj oblasti subotom posjeti oko 70.000 posjetitelja.
 
Prošle godine dvojica pripadnika islamističke scene u Ruhrskoj oblasti izvršila su teroristički napada na jednu svadbu pripadnika vjerske zajednice sikha u Essenu pri čemu je nekoliko osoba teže ozlijeđeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara