Terorizam se vratio u München: Prije 44 godine na istom mjestu pobijeni izraelski sportaši

Terorizam se vratio u München: Prije 44 godine na istom mjestu pobijeni izraelski sportaši

Screenshot: YouTube

SVE DO današnjih tragičnih događaja, najpoznatiji teroristički napad u Münchenu dogodio se tijekom Olimpijskih igara u tom gradu 1972. godine. Tada je palestinska teroristička organizacija "Crni rujan" provalila u "olimpijsko selo" i ubila dvojicu, a za taoce uzela još devetoricu izraelskih sportaša.

> UBOJICE U BIJEGU Pucnjava u shopping centru u Münchenu: Najmanje 8 ubijenih i 10 ranjenih

Otmičari su zahtijevali puštanje na slobodu 234 zatvorenika iz izraelskih zatvora, kao i oslobađanje Andreasa Baadera i Ulrike Meinhof, osnivača Frakcije Crvene Armije, zloglasne njemačke ljevičarske terorističke organizacije.   

Još jedna zanimljiva podudarnost s današnjim događajima u Münchenu je i to što je tada na čelu Izraela, baš kao Njemačke danas, bila žena. Izraelska premijerka Golda Meir bila je na glasu kao političarka s kojom nema šale, "Željezna Lady" prije Margaret Thatcher, strah i trepet svih muških kolega prije Angele Merkel.

Izraelske vlasti nisu puno razmišljale o zahtjevima terorista. Njihov stav je bio jasan - nema pregovora. Njemačka je odbila ponudu da se u rješavanje talačke krize uključe izraelske antiterorističke snage i problemom se odlučila pozabaviti sama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je postalo jasno da pregovori ne vode nikamo, njemačka policija je pokrenula pokušaj spašavanja koji je završio katastrofom. Stradali su svi izraelski sportaši i petorica palestinskih otmičara. Trojica Palestinaca su uhvaćena, ali oslobođeni su svega mjesec dana kasnije, što je bio uvjet koji su njihovi kolege postavili nakon otmice njemačkog zrakoplova.

"Nađite ih i pobijte ih"

Ionako nezadovoljna načinom na koji je globalna zajednica reagirala na zločin nad izraelskim sportašima, Golda Meir se potpuno razbjesnila kada su preostali teroristi oslobođeni bez konzultacija s Izraelom. Zatražila je lociranje i eliminiranje svih koji su imali veze s napadom. Izdala je zapovijed da izraelska tajna služba Mossad organizira specijalne jedinice koje će se obračunati ne samo s trojicom preživjelih otmičara, nego i sa svima uključenima u planiranje pokolja.

Operacija "Božji gnjev" trajala je skoro 20 godina, ali na kraju su ubijeni baš svi sudionici u napadu. Prva žrtva izraelske osvete bio je predstavnik PLO-a u Italiji, koji je ubijen već u listopadu 1972. godine. Izraelski komandosi su nastavili loviti Palestince po cijelome svijetu, sve dok 1992. nije pogubljen i posljednji organizator napada. Ukupan broj mrtvih sveo se  na15 terorista koji su sudjelovali u napadu ili koji su ga organizirali, ali i na stotine drugih koji su stradali u napadima izraelske vojske na kampove za obuku boraca PLO-a.

"Crni rujan" je pokušao uzvratiti istom mjerom i izveo još nekoliko zapaženih akcija protiv izraelskih građana u svijetu, ali to nije nimalo pokolebalo Izrael. Osvetnička kampanja Golde Meir bila je tako žestoka da je matična teroristička organizacija al-Fatah naposljetku raspustila "Crni rujan", u nadi da će zaustaviti kišu bombi kojom su izraelski avioni svakodnevno zasipali svaku točku na palestinskom teritoriju za koju je postojala i najmanja sumnja da ima veze s pokoljem u Münchenu.

Golda Meir je zbog nesmiljene kampanje ubijanja terorista stekla zastrašujuću reputaciju, ali i izazvala niz diskusija o tome je li sama inicirala državni terorizam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara