Terzić: I mi možemo tražiti po 500 eura od građana Hrvatske

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara BiH Adnan Terzić najavio je u nedjelju da bi njegova vlada mogla nametnuti oštrija pravila nadzora nad građanima Hrvatske koji ulaze u BiH kao odgovor na nedavnu odluku hrvatskih vlasti o obaveznom posjedovanju po 100 eura za svaki dan planiranog turističkog boravka.

Pod naslovom "Kontramjere na granici s Hrvatskom" sarajevski "Dnevni avaz" u nedjelju na prvoj stranici najavljuje članak u kojemu Terzić kaže da i Vijeće ministara BiH sada može donijeti odluku po kojoj će hrvatski građani pri ulasku u BiH ubuduće morati posjedovati po 500 eura za svaki dan boravka.

Istaknuvši da vlasti u Sarajevu zapravo nemaju još nikakve službene obavijesti hrvatske strane o sadržini i odredbama nove uredbe, Terzić je rekao bi se tek nakon dobivanja službenih informacija moglo razmišljati o budućim koracima.

"Ono što vam mogu u ovom trenutku kazati jest da i mi možemo uvesti protumjere odnosno uredbu po kojoj će građani Hrvatske prilikom ulaska u BiH morati predočiti po 500 eura", izjavio je Terzić.

On je ujedno najavio kako će na prvom narednom susretu sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom zatražiti konkretno pojašnjenje sadržaje te uredbe.

Sastanak dvojice premijera trebao bi biti održan polovicom lipnja, a Terzić drži da je to pravo vrijeme za pojašnjenje sadašnje situacije jer nakon toga slijedi turistička sezona kada građani BiH u velikom broju putuju na jadransku obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski diplomatski predstavnici u BiH uključujući i veleposlanika u Sarajevu Josipa Vrbošića proteklog su tjedna višekratno pojašnjavali da uredba hrvatske Vlade o posjedovanju po 100 eura za svaki dan turističkog boravka u Hrvatskoj ne diskriminira državljane BiH.

Veleposlanik Vrbošić posebice je isticao da je i ranije bila na snazi uredba o obvezi posjedovanja čak 175 eura, no ona se gotovo uopće nije primjenjivala na građane BiH.

Uredba hrvatske Vlade zapravo je uputa graničnoj policiji načinu postupanja u slučajevima kada se procjeni da stranac koji ulazi u zemlju neće biti u stanju financirati svoj boravak.

Zamoljen da komentira ovakva pojašnjenja, Adnan Terzić je sarkastično primijetio da ni do sada državljani BiH nisu putovali u Hrvatsku bez novca u džepu.

"Sada Zagreb donosi uredbu kojom je potrebno predočiti novac i uvjeravaju nas da se ta uredba neće primjenjivati. Dobro, takvu uredbu možemo i mi donijeti i kazati da je nećemo primjenjivati", rekao je Terzić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara