Teška nesreća na Krku: Pao sa stijene, partnerica ga spasila bacivši se pod njega

Teška nesreća na Krku: Pao sa stijene, partnerica ga spasila bacivši se pod njega

Foto: HGSS

U UTORAK poslijepodne na penjalištu Portafuna u Baški na otoku Krku dogodila se teška penjačka nesreća. Teško je unesrećen strani državljanin prilikom pada sa stijene, objavio je HGSS. Nesreća bi možda bila i gora, da se njegova partnerica nije bacila pod njega i tako mu ublažila pad.

Do nezgode je došlo zbog ljudske pogreške, objasnili su iz HGSS-a.

"Nakon ispenjanog smjera nesretni penjač krenuo je sa spuštanjem, bolje rečeno njegova partnerica ga je spuštala pomoću užeta. Nažalost napravljeno je nekoliko pogreška, gotovo početničkih. Korišteno je šezdesetmetarsko uže u smjeru dužem od trideset metara, tako da nije bilo dovoljno užeta za penjanje i spuštanje , nije postavljen osiguravajući uzao na kraj užeta , a partnerica nije vodila računa koliko još užeta ima te je nesretni penjač u jednom trenutku "procuri" i pao s visine 5-6 metara na tlo. Nesretnog penjača partnerica je pokušala dohvatiti te se požrtvovno bacila pod njega što je ublažilo pad, ali je svejedno zadobio teže tjelesne ozljede", priopćio je HGSS.

Putem centra 112 alarmirane su hitne službe, na teren su krenuli i pripadnici vatrogasnih postrojbi otoka Krka, tim Zavoda za hitnu medicinu PGŽ te HGSS stanica Rijeka. Mjesto nesreće nalazilo se dvadeset i pet minuta hoda od glavne prometnice Krk Baška. Put je vodio uzbrdo uskom stazom kroz krš i šumu. Zajedničkim snaga interventnih službi unesrećenom je pružena pomoć te je transportiran do prometnice te potom u KBC Rijeka na daljnje liječenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara