TEŠKA SPOLNA BOLEST POGAĐA AFRIČKE PAVIJANE

Teška spolna bolest pogodila je pavijane u istočnoj Africi, a znanstvenici svim silama pokušavaju otkriti tajanstveni virus koji je uzrokuje.

Bolest, od koje je dosad oboljelo 200 životinja, pogađa spolne organe, a posljedice su osobito teške za mužjake, rekao je Elibariki Mtui iz Afričke zaklade za životinje u Arushi, Tanazanija.

"Njihove genitalije počnu trunuti i naposljetku otpadnu", izjavio je Mtui za "New Scientist".

Bolest se prije mjesec dana pojavila u Nacionalnom parku Manyara, no strahuje se da bi se mogla proširiti. "Plašimo se epidemije", rekao je Mtui, dodavši da je već nekoliko oboljelih životinja uginulo.

"Ako se prenosi spolnim putem, epidemija je vrlo vjerojatna", slaže se Dee Carey, veterinar s Istraživačkog centra za sisavce u San Antoniu. Pavijani, naime, žive u velikim skupinama do 100 jedinki te iako su ženke vezane za jednu obitelj, mužjaci su vrlo promiskuitetni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanzanijski stručnjaci došli su u područje oko jezera Manyara i uzimaju uzorke zaraženih životinja, kako bi otkrili virus ili bakteriju koja uzrokuje bolest.

Spolne bolesti nisu neuobičajene među pavijanima. Tako su već zabilježene rane na spolnim organima nalik herpesu, koje se mogu inficirati, ali i liječiti, pa nijedna životinja zbog toga nije uginula.

Carey smatra da i u ovom slučaju uzrok pomora pavijana nije spolna bolest, nego naknadna infekcija. No, lokalno stanovništvo možda neće biti naklonjeno njihovu liječenju, jer ih smatra štetočinama koje kradu hranu.

(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara