FOTO Teški treš u režiji Kolinde i Vučića: Samo je ljubav tajna dvaju svjetova

FOTO Teški treš u režiji Kolinde i Vučića: Samo je ljubav tajna dvaju svjetova

Foto: Hina

HRVATSKI i srpski odnosi posljednjih godina uglavnom variraju od loših do još gorih, a upravo su političari jedne i druge strane ti koji svojim nesmotrenim izjavama često nadolijevaju ulje na vatru.

Kolinda i Vučić danas su, po tko zna koji put u novijoj povijesti hrvatsko- srpskih odnosa, odlučili okrenuti novu stranicu potpisivanjem Deklaracije o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja dviju država.

A za otvaranje novog poglavlja napravili su cijelu romantičnu kulisu. Dvoje državnika simbolički su se susreli na mostu između Erduta i Bogojeva koji je na granici dvije države. Kolinda, koja nije skidala osmijeh s lica, Vučića je sačekala na sredini mosta, a on joj je kavalirski poklonio buket cvijeća.

Kolinda i Vučić prvo su se susreli u Dalju i Erdutu s hrvatske strane, a onda su zajednički posjetili Tavankut i Suboticu u Vojvodini.

Zanimljivo, Kolinda je u Dalju položila vijenac na spomeniku poginulim pripadnicima policije i Zbora narodne garde u Domovinskom ratu. No, čovjeka koji je u doba tog pokolja bio vjerni Šešeljev sljedbenik na polaganju tog vijenca nija bilo.

Podsjetimo, 1. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima pobunjenici su uz pomoć JNA (koja se napadom topništvom na postaju hrvatske policije po prvi put u sukobu otvoreno svrstala na srpsku stranu) žestoko napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije, tražeći njihovu predaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gotovo desetosatne opsade - pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova - postaja je zauzeta i svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite, koji su i izmasakrirani. Po broju žrtava to je veći srpski zločin od onog u Borovom Selu i neznatno manje gnjusan od Škabrnje. Bitno je naglasiti da su pripadnici hrvatskih snaga nadmoćnim snagama okruženi u zgradi, masakrirani i likvidirani, ne u borbi ili u napadu na "nejač".

Podsjetimo isto tako da je u Srbiji pod vlašću Vučića prošle godine rehabilitiran četnički zločinac Draža Mihajlović čije su snage za vrijeme Drugog svjetskog rata počinio brojne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima. Štovatelji i sljedbenici tog istog Draže Mihajlovića, četnici kojima je pripadao i aktualni srpski predsjednik, početkom devedesetih su izvršili brojne zločine od kojih mnogi nikada nisu procesuirani.

Sa druge strane, Kolindino druženje sa neonacistom Bujancem i zatvaranje očiju pred rastućim fašizmom kojem su često meta upravo Srbi svakako neće pomoći u stabilizaciji odnosa dviju zemalja i zajedničkoj budućnosti.

Ali barem će uvijek imati romantičnu fotografiju s mosta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara