Tesla napokon proizvodi dovoljno automobila, ali ne uspijeva ih prodati

Tesla napokon proizvodi dovoljno automobila, ali ne uspijeva ih prodati
Foto: EPA

TESLA napokon proizvodi dovoljno automobila, ali ih ne uspijeva prodati, javlja CNN.

Naime, CNN piše kako je posljednjih tjedana došlo do porasta otkazivanja narudžbi njihovog Modela 3. Povrat novca koji tvrtka treba izvršiti sada je veći od depozita uplaćenih za naručene modele novog električnog automobila, otkriva analitičar tvrtke Needham & Co. Rajvindra Gill.

Iz Tesle osporavaju ovaj podatak.

Jedna od četiri narudžbe otkazana

Gill je analitičar koji je klijentima isporučio analize u kojima je naveo kako se automobil čeka dulje od predviđenog, kako ističe rok za poreznu olakšicu od 7500 dolara, ali i kako navedeni automobil još uvijek nije dostupan.

Gill je dodao kako je otkazan jedan od četiri naručena modela, što je dvostruko više nego lani. Potencijalni kupci morali su najprije uplatiti tisuću dolara depozita kako bi rezervirali svoj Model 3, a potom su morali uplatiti dodatnih 2500 dolara kako bi odabrali dodatke na modelu. Ostatak bi platili po isporuci automobila.

Vrijeme čekanja je od četiri mjeseca do godine dana, a Bill predviđa kako će klijenti na isporuku automobila čekati do 2020. godine.

Glasnogovornik Tesle porekao je da se Model 3 više otkazuje nego što se naručuje, a dodao je i kako su podaci o vremenu čekanja zastarjeli. Teslin website navodi kako će se automobil čekati od jednog do devet mjeseci.

Prodaja Modela S i Modela X

Gill je podatke o prodaji Modela S i Modela X nazvao mutnima, posebno zato što se radi o velikoj konkurenciji u tom sektoru. Tesla je pak objavio kako su narudžbe, ali i isporuka tih modela, porasle u proteklom kvartalu.

Analitičar Gill pak sumnja da će Tesla ispuniti zacrtani cilj od 100.000 isporuka Modela 3 do kraja ove godine, jer bi da to ostvare trebali do kraja godine isporučiti 27 posto više vozila nego što su to napravili u prvih šest mjeseci 2018.

Osim toga, analitičar je upozorio i kako je struktura kapitala u Tesli neodrživa. Gill očekuje da će Tesla do 2020. godine potrošiti šest milijardi dolara te dodaje da je njihova dionica precijenjena iako je pala za 16 posto u odnosu na lipanj 2017. godine, kada je bila na vrhuncu.

CNN osim toga dodaje kako se Tesla mjesecima muči s Modelom 3, ali i kako investitori nisu oduševljeni istupima osnivača tvrtke Elona Muska na društvenim medijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara