Testni pilot poginuo u nesreći britanskog "Tornada"

BRITANSKI testni pilot, djelatnik zračno-svemirske tvrtke British Aerospace Systems (BAE Systems), smrtno je stradao u jučerašnjoj nesreći koja se dogodila tijekom probnog leta borbenim zrakoplovom "Tornado" britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF), javlja BBC.

Nesreće se dogodila prilikom izvođenja probnog leta jednog od RAF-ovih aviona koji je prolazio kroz tehnički pregled. Let je izvodila dvočlana posada BAE Systema, inače civilni piloti, koji su zaduženi za ispitivanje "Tornado" aviona stacioniranih u RAF-ovoj zračnoj bazi Marham.

Tijekom leta "na leđima" navigator je iz nepoznatog razloga napustio avion izbacivanjem pomoću katapultirajućeg sjedišta. Pilot je naknadno "Tornado" uspješno prizemljio na pistu zračne baze, međutim ostalo je nejasno zašto je došlo do aktiviranja navigatorovog katapultirajućeg sjedišta aviona koji u tom trenutku nije bio u opasnosti od mogućeg ne završetka letnog zadatka.

Uprava BAE Systemsa i RAF izrazili su obitelji poginulog pilota sućut povodom jučerašnjeg nesretnog događaja, a niti jedna od navedenih strana nije se željela upuštati u razloge zbog kojih se pogibija dogodila. Službena očitovanja o događaju očekuju se tek po okončanju istrage koja još uvijek traje.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara