Težak udarac za njemačku ekstremnu desnicu: Jedan od osnivača napustio stranku

Težak udarac za njemačku ekstremnu desnicu: Jedan od osnivača napustio stranku

Screenshot: You Tube

JEDAN od osnivača Alternative za Njemačku (AfD), Mario Mieruch, objavio je da izlazi iz kluba te stranke u parlamentu, što je još jedan težak udarac za tu stranku krajnje desnice.

"Izlazim iz parlamentarnog kluba AfD-a i ta odluka odmah stupa na snagu", rekao je za list Bild, što je potvrdio AFP, kako bi, istaknuo je, sačuvao "vjerodostojnost i ugled" među svojim biračima.

Odluku je opravdao prejakim skretanjem stranke udesno, "što mnogi u stranci zabrinuto promatraju, nadajući se već dugo da to skretanje nije nepovratno".

Odlazak dopredsjednice

Mieruch, koji je bio zastupnik stranke u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, drugi je od 94 zastupnika AfD-a koji su ostvarili povijesni uspjeh ušavši u parlament na izborima održanim 24. rujna, koji je napustio stranački klub u parlamentu.

Prije njega je Frauke Petry, samo dan nakon izbora, objavila da više neće biti dio kluba zastupnika te stranke u Bundestagu koje je bila dopredsjednica, kako bi upozorila na radikalizaciju o kojoj svjedoče sporne izjave visokorangiranih članova stranke o nacističkim i muslimanskim zločinima. Nakon toga je izašla i iz AfD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara